29
Nisan
2024
Pazertesi
ADANA

Tebrik kartları teknolojiye yenildi

Bayramların ve özel günlerin vazgeçilmezi olarak kabul edilen tebrik kartlarının yerini elektronik posta ve kısa mesaj servisi (SMS) aldı. PTT Genel Müdürlüğü, 10 yıl önce 240 bin 500 olan tebrik kartı gönderiminin 8 bin 818'e düşmesi üzerine Türk kültürünün önemli değerlerinden biri olan tebrik kartlarının yeniden yaygınlaştırılması için çalışma başlatacak.

PTT Genel Müdürü Osman Tural, yaptığı açıklamada, yılbaşı, bayram gibi özel günlerde gönderilen tebrik kartlarının yerini günümüzde elektronik posta ve SMS ile gönderilen kutlama mesajlarının aldığını belirtti. Tebrik kartıyla bayram ya da yılbaşı kutlamanın Türk kültürünün önemli değerlerinden biri olduğunu ancak yok olmayla karşı karşıya kaldığını vurgulayan Tural, son 10 yılda tüketim alışkanlıklarındaki değişimin ve teknolojideki gelişmelerin, toplumların kültürel birikimlerini de etkilediğini ifade etti.

1997'de 240 bin 500, 1998'de 199 bin 84, 1999'da 152 bin 303, 2000'de 143 bin 308, 2001'de 72 bin 778, 2002'de 55 bin 796, 2003'de 44 bin 484, 2004'de 45 bin 820, 2005'de 39 bin 295, 2006'da 26 bin 376, 2007'de ise 8 bin 818 tebrik kartı kabul ettiklerini belirten Tural, tebrik kartı gönderiminin son 10 yılda yüzde 2 bin 700 oranında azaldığına dikkat çekti. Tebrik kartının bir manevi boyutu olduğunu belirten Tural, şunları söyledi:
"Bir mesajı ya da elektronik iletiyi hayatınız boyunca saklayamazsınız, ancak sevdiği insanlardan, askerdeki oğlundan, gurbetteki nişanlısından aldığı kartı hayatı boyunca saklayan, çerçeveletip evinin baş köşesine asan insanlar biliyorum. Elektronik posta ya da SMS'lerin ticari amaçla kullanılmasını anlıyorum. Ancak sosyal ve kültürel hayatta kullanılmasını çok anlamlı bulmuyorum. Tebrik amaçlı olarak somut, hatıra olarak saklanabilecek belgelerin kullanılması çok daha güzel. Ancak günümüzde insanlar kolaycılığa kaçıyor. Son yıllarda tebrik kartı gönderenlerin sayısı yok denecek kadar azaldı. Önemli kültürel değerlerimizden birini daha kaybediyoruz."

Hatıra olarak yıllarca saklanabilen tebrik kartlarının insanları geçmişe götürdüğünü, anıları canlı tuttuğunu söyleyen Tural, elektronik postanın ya da SMS'nin insanın kendi el yazısı ile yazdığı tebrik kartının yerini alamayacağım ifade ederek, "PTT'nin görevi tebrik kartı basmak değil, gönderiyi yerine ulaştırmak. Ancak, bu değerin kaybolmaması için kart bastırıyoruz. Kart ve gönderi ücretini düşük tutuyoruz, fakat kartlar istediğimiz ilgiyi görmüyor. 4 yıldan bu yana posta, telgraf ücret tarifesine zam yapmıyoruz" diye konuştu.

İnsanların ilgisini tekrar tebrik kartlarına çekebilmek için çalışma yapacaklarını kaydeden Tural, şöyle devam etti:
"Tıpkı posta dağıtıcılarının kıyafetlerinde olduğu gibi profesyonel isimlerle çalışacağız. Çok ünlü bir ya da birkaç grafikerle anlaşacağız. Bize yeni kartlar tasarlayacak Özel günler için özel tebrik kartları hazırlatacağız. Örneğin, Anneler Günü'nde annesine kart göndermek isteyen bir kişi, bu temada hazırladığımız kartlarımızdan seçim yapacak. PTT şubelerini yeniliyoruz. Şubeler modem bir görünüme kavuşuyor. Şubelerin bir köşesine 'PTT Shop' açıp, özel günlerden önce hazırladığımız kartları burada sergileyeceğiz. Bu sayede başka bir işi için şubemize gelenler, sergilediğimiz kartlardan birini seçip, sevdiklerine gönderebilecek. İnsanlar neyi istiyorsa onu vermeliyiz. İşlerini kolaylaştırırsak tekrar tebrik kartlarını tercih edebilirler." Osman Tural, ne olursa olsun çok önem verdikleri bu kültürel değere sahip çıkacaklarını ve tekrar ayağa kaldıracaklarını sözlerine ekledi.

iha
Yayın Tarihi : 14 Aralık 2007 Cuma 10:37:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?