5
Mayıs
2024
Pazar
ADANA

TEDAŞ, çiftçiyi yaktı

Adana’da Türkiye Elektrik Kurumu A.Ş.’nin (TEDAŞ) bakım onarım çalışmaları sırasında yüksek gerilim hattından kopan tellerin çıkardığı kıvılcım, yüzlerce dönüm buğday tarlasını kül etti.

Yangında, merkez Yüreğir İlçesi’ne bağlı Çınarlı, Beyceli, Kargakekeç ve Karaömerli köylülerine ait yaklaşık 500 dönüm buğday tarlası tamamen yanarken, Çınarlı Karakol Komutanlığı ile İl Tarım Müdürlüğü’ne bağlı ekiplerin zarar ziyan tespitine başladı.

Buğday tarlaları yanan üreticiler, tüm çağrılarına rağmen itfaiyenin geç geldiğini ve traktör ve pulluklarla tarlaları sürüp, alevlerin önüne geçerek yangının daha fazla büyümesine engel olduklarını iddia ederken, zararlarının karşılanmaması halinde TEDAŞ’ı mahkemeye vereceklerini söyledi.

Buğday tarlaları yanan Beyceli Köyü çiftçilerinden Cengiz Tülek, ekinlerini biçtirdiği sırada TEDAŞ’ın bakım yaptığı yüksek gerilim hattındaki bir telin kopması sonucu başlayan yangının kısa zamanda büyüdüğünü ve itfaiyenin de geç gelmesi yüzünden yüzlerce dönüm buğdayın yandığını söyledi. Tülek, elektrik tellerinin kopması yüzünden çıkan yangında tarlada bulunan biçerdöveri güçlükle kaçırdıklarını, 45 dönüm tarlanın yanması sonucu zararının 6 - 7 milyarı bulacağını belirtti.

Beyceli Köyü’nden Halil Güllü ile kardeşi Muzaffer Güllü de, yangını görünce tarlalarını kurtarmak için traktörlerle müdahalede bulunduklarını, ancak itfaiyenin gecikmesi yüzünden çok sayıda üreticinin tarlasının yandığını ifade ederek, zararın tazmini için devletten yardım beklediklerini, aksi takdirde mahkemeye vereceklerini belirtti.

Çınarlı Köyü üreticilerinden Hasan Şahin ise, köyde ekin biçtirirken, yangın haberini aldığını ve geldiğinde tarlasının tamamen yanmış olduğunu gördüğünü söyledi. Şahin, "Burada 15 dönüm tarlam vardı. Zarar tespitinde 10 dönüm göstermişler. 8 çocuğum var. Başka ekilmiş yerim de yok. 5 dönüm de köyün önünde tarlam vardı. Şimdi perişanım. Devletin zararımı karşılamasını istiyorum. Karşılamazsa TEDAŞ’ı mahkemeye vereceğim" dedi.

Buğday tarlaları yanan köylüler daha sonra hep birlikte "Ne olacak halimiz TEDAŞ" diye bağırarak çözüm istedi. Bu arada, üretici Cavit Elmas da, Çukurova’da son yağışlardan sonra buğday piyasasının "yok" denecek duruma geldiğini, yağmuru bahane eden tüccarın ürünün yüzüne bakmaz olduğunu söyledi.

Elmas, "Buğdaya 200 - 220 bin liradan fazla para vermeyip, tüccara boğduruyorlar. Üstüne de bu yangın çıktı, perişan olduk. Ne olacak halimiz biz de bilmiyoruz. Tarım Kredi Kooperatifi alacağını istiyor. Devletin bir tüzüğü yok. Çoğu üreticinin tarlası hisseli ve tapusu yok, nereye dökecek, tüccara veremiyor, ofise dökemiyor. Devlet herkesi bir düzene koymalı, bize bir yol göstermeli" diye konuştu.

 

İHA
Yayın Tarihi : 12 Haziran 2005 Pazar 11:52:44
Güncelleme :13 Haziran 2005 Pazartesi 16:11:17


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?