5
Mayıs
2024
Pazar
ADANA

Tekel mitinginde 'peşkeş' suçlaması

Adana’daki TEKEL Sigara Fabrikası çalışanları, hükümetin kurumu satma çabasına tepki göstererek protesto yürüyüşü yaptı. Yürüyüşte, kurumun yabancı şirketlere peşkeş çekildiği öne sürüldü.

TEKEL çalışanları değişik caddelerden yürüyerek İnönü Parkı’nda toplandı. Yürüyüş sırasında hükümetin özelleştirme politikalarına karşı çeşitli sloganlar atan yaklaşık 500 kişilik grup, İnönü Parkı’nda basın açıklaması yaptı. Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), Milliyetçi Hareket Partisi (MHP), Saadet Partisi (SP), Emeğin Partisi (EMEP), Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP) gibi siyasi partilerle Ülkücü İşçiler Derneği ve bazı sosyalist sivil toplum örgütleri de işçilere destek verdi.

Tek Gıda-İş Sendikası Güney Anadolu Bölge Şube Başkanı Gürsel Diliçıkık, günde 28 trilyon Türk Lirası kar eden kurumun yabancı şirketlere peşkeş çekildiğini öne sürdü.

Türk İşçi Sendikaları Konfederasyonu’na (Türk-İş) bağlı bütün şube temsilcilerinin, Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu’na (DİSK) bağlı bazı şubelerin de destek verdiği protesto eyleminde konuşan Tek Gıda-İş Sendikası Güney Anadolu Bölge Şube Başkanı Gürsel Diliçıkık, Türk ekonomisine yük getirmeyip aksine büyük katkılar sağlayan TEKEL’in satılmasına karşı olduklarını bildirdi.

TEKEL’in günde 28 trilyon Türk Lirası ciro yaptığını, yılda 4 katrilyon Türk Lirası’na yakın katma değer oluşturduğunu ifade eden Diliçıkık, "Satılan TEKEL’den doğrudan yada dolaylı geçim sağlayan milyonların hayatıdır. Satılan Türk tarımıdır. Bu ülkeye gelecek üretebilecek, milyonlarca dolarlık milli bir kaynaktır. Satılan, bu ülkenin çocuğunun, gencinin, kadınının ve erkeğinin sağlığıdır; en önemlisi de satılan tam bağımsızlık hayalleridir" diye konuştu.

Adana ekonomisinin sürekli darbe yediğini, fabrikaların birer birer kapandığını söyleyen Diliçıkık, "Sümer gitti, Aksantaş bitti, Et-Balık, Çukobirlik, Bossa, Güney Sanayi ve Süt Kurumu bitirildi. Adana’da işsizlik oranı yüzde 40 arttı. Çalışanlar sokağa atıldı. Bu durumdan etkilenen esnafın da yüzü gülmez oldu" dedi.
Diliçıkık, milyonlarca insanın olumsuz etkileneceğini, Türk ekonomisine büyük bir kayıp getireceğini belirttiği TEKEL’in satışından vazgeçilmesi çağrısında bulundu ve partili partisiz herkesin desteğini istedi.

İHA
Yayın Tarihi : 10 Ocak 2005 Pazartesi 14:56:02


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?