2
Mayıs
2024
Perşembe
ADANA

Temsa Global'de sorun yok

Temsa Global Yurtiçi Pazarlama ve Satış Direktörü Ayhan Dayoğlu, global dalgalanmalara rağmen showroomlara gelen müşteri sayısında artış olduğunu belirterek, sektörün geleceğinin tamamen banka kredilerine bağlı olduğunu, finansman problemi ortadan kalktığında hiçbir sorun kalmayacağını söyledi. 

Dayoğlu, yaptığı açıklamada, Temsa Global'in, küresel dalgalanmalara rağmen iş potansiyeli olarak herhangi bir sorunla karşı karşıya olmadığını belirtti.

Sektörün geleceğinin tamamen banka kredilerine bağlı olduğunun altını çizen Dayoğlu, showroomlara gelen müşteri sayısının bugünlerde azalma yerine artış gösterdiğini ifade ederek, "Çünkü herkes bir işe yatırım yapma derdinde. Dolayısıyla finansman problemi ortadan kalktığında bir sorun kalmayacak" dedi. 

Bankaların geçen sene ile bu sene verdiği taşıt kredisi oranlarına ve tutarlarına bakıldığında, şu ana kadar taşıt kredisi tutarlarının geçen senenin yaklaşık olarak yüzde 3-5 arasında önünde olduğunun görüldüğünü belirten Dayoğlu, şunları söyledi:
"Dolayısıyla bankalar halihazırda muslukları kapatmış değiller. Bilakis bizim bankacılık sektörümüz bu son global hareketlenme döneminde sağlam olması nedeniyle çok pozitif bir ilerlemesi var. Bankalarımız çok sağlam, 2001 senesinde bizim yaşamış olduğumuz problemi dünya şu anda yaşıyor, ama biz gerekli önlemleri aldık, bankalarımızda mevduat fazlası var. Dolayısıyla bu fazlalığı bir şekilde kredilere yansıtacaklar. Kredilere yansıtırlarken de en önemli konu hakikaten işi yapacak olana krediyi vermek, bu süreç birazcık uzamış vaziyette haklı olarak." 

Otobüs konusunda şu an herhangi bir gerileme olmadığını, hatta geçen senenin de ilerisinde olduğunu belirten Dayoğlu, "Özellikle büyük otobüste ve turizm sektöründe, turizmin bu sene iyi geçmiş olması ve gelen turist adedinin artmış olması bir miktar da dövizin yukarı yönlü seyri turizmcilerin gelirlerini artırdı ve dolayısıyla da o tarafta pozitif bir şey gelişti. Genel olarak baktığımız zaman emtia fiyatlarının geriye geliyor olması, petrol fiyatlarının geriye geliyor olması bizim cari açığımıza da
pozitif yönde bir etki yapacak, daralması yönünde bir etki yapacak dolayısıyla bu global dalgalanmayı biz Türkiye'de bir fırsata dönüştürme imkanına sahibiz gibi geliyor bana" diye konuştu. 

Temsa'nın yaklaşık 1 milyar YTL'lik bir şirket haline geldiğini ifade eden Ayhan Dayoğlu, geçen sene ile bu sene arasında yaklaşık yüzde 20'nin üzerinde bir büyümenin söz konusu olduğunu kaydetti. 

Genel olarak bir büyümenin söz konusu olduğunun altını çizen Dayoğlu, şunları kaydetti:
"İç pazara baktığımız zaman Temsa'nın segmentlere göre küçük otobüs pazarında yüzde 100 bir büyümesi var. Geçen seneyle bu seneyi kıyasladığımızda adetsel bazda yüzde 100'lük bir büyüme var. Büyük otobüste ise yaklaşık yüzde 45'lik bir büyümesi söz konusu. Özellikle hem büyük hem küçük otobüste büyüyor olması Temsa'nın ileriye dönük planlarını da çok agresif olarak yapmasını doğuruyor. En önemli konu bayilerimiz, bayi altyapımız ve direkt satış kadrolarımız çok güçlü olduğu için biz müşteriyle çok direkt olarak irtibata geçebiliyoruz. Mesela şu anda küçük otobüs sektöründe, Prestij Super Deluxe'ün bulunduğu segmentte ilkleri uygulayan bir yapımız var. Bütün bayilerimizde test otobüsleri var, bunun Türkiye'de hatta dünyada bir benzer uygulaması yok. Müşteri araç alacağı zaman geliyor, biniyor, neyi aldığını bilerek alıyor. Büyük otobüs için de aynısı geçerli." 

Temsa Global tarafından üretilen Safir'in geçen ayki pazar payının yüzde 97, Prestij Super Deluxe'nin yüzde 59, Diamond'un ise yüzde 20'nin üzerinde olduğuna işaret eden Dayoğlu, "Baktığımızda, bu sene binin üzerinde Prestij araç, 200'ün üzerinde de otobüs sattık. Bir de genelde servis taşımacılığında kullanılan Metropol aracımız da pazarda liderliğini sürdürüyor. Dolayısıyla, şu anda pazar performansı olarak Temsa'yı iç pazarda çok iyi bir noktada görüyoruz. İç pazar geçen seneyle paralel gidiyor. Herhangi bir büyüme yok gibi son daralmalar sonrasında fakat Temsa'nın pazardaki büyümesine baktığımızda ise özellikle Prestij Super Deluxe ile geçen seneye göre satışta 2 katı rakama ulaştık" dedi. 

Temsa Global Yurtiçi Pazarlama ve Satış Direktörü Ayhan Dayoğlu, Temsa Global'in dıştaki performansının da son derece iyi olduğunun altını çizerek, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Avrupa'daki pazar payı artışımız devam ediyor. 42 ülkeye ihracat yapan bir konumdayız. Mısır'daki fabrikamızın devreye girmesi gayet başarılı bir şekilde tamamlandı. Tam kapasiteyle bu sene çalıştırmıyoruz. Çünkü bir uçağın kalkışı gibi düşünün. Belli bir süre orada bütün gerekli olan hazırlıklar yapılacak, önümüzdeki sene tam kapasite çalışmaya başlayacak. Fabrikada sene sonuna kadar 100-150 araç üretilecek."

iha
Yayın Tarihi : 19 Ekim 2008 Pazar 10:57:11


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?