3
Mayıs
2024
Cuma
ADANA

Terör mağdurlarına ödeme yapıldı

Adana Vali Yardımcısı İsmail Korkmaz, terör ve terörle mücadeleden zarar gören vatandaşların zararlarının karşılanması için çıkarılan yasa kapsamında 326 bin 415 YTL'lik ödeme yapıldığını bildirdi.

Vali Yardımcısı ve Zarar Tespit Komisyonu Başkanı İsmail Korkmaz, terör ve terörle mücadeleden zarar gören mağdurların zararlarının karşılanması için çıkarılan 5233 sayılı yasa kapsamındaki müracaat süresinin 31 Mayıs 2008 tarihine kadar uzatıldığını belirterek, İçişleri Bakanlığı İller İdaresi Genel Müdürlüğü ile Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) tarafından ortak yürütülen ve terörden zarar görenlerin tespitinin yapıldığı çalışmalar çerçevesinde illerde iletişim kampanyaları düzenlendiğini ifade etti.

Korkmaz, 1987 yılından itibaren terörden zarar gören mağdurların, yasadan faydalanmak için en son 31 Mayıs'a kadar ilgili yerlere başvurması gerektiğini vurgulayarak, "Terörden yeni mağdur olmuş vatandaşların ise olay olduktan 60 gün sonra ve 1 yıl içerisinde valilikte oluşturulan birimlere başvurması gerekiyor. Aksi takdirde terör mağduru olsa da, zarar görse de yasadan faydalanamaz" dedi.

Yasanın çıkmasından itibaren Adana'da toplam 170 kişinin yasadan faydalanmak için başvuru yaptığını, ancak diğer illerden gelen başvuruların bin 500 olduğunu dile getiren Korkmaz, şunları kaydetti:

"Başvurulan 170 dosyadan 33'ü incelemeye alındı, 137'si için de karar verildi. Başvurulardan 50'si için zararın karşılanması kararı verilirken, 87 başvuru reddedildi. Terör mağdurlarına toplam 326 bin 415 YTL para ödenirken, ölümlerden dolayı terör mağduruna ödenen para ise 16 bin 922 YTL tutarında."
Korkmaz, terör mağdurlarının bu yasadan faydalanabilmeleri için mutlaka Zarar Tespit Komisyonu'na başvurmaları gerektiğini, Adana'da terör olayları az olduğu için başvuru sayısının da az olduğunu vurguladı.

Toplantıda Maltepe Üniversitesi İletişim Fakültesi'nden Yrd. Doç. Dr. Nazan Haydari Pakkan ve UNDP Proje Saha Koordinatörü Derya Dostlar, iletişim kampanyası hakkında bilgi verdi. Pakkan, sürenin uzatıldığını, her vatandaşın duyması için iletişim kampanyaları düzenlendiğini kaydederek, "Kanun kapsamında bulunan 20 il içerisinde Adana, Tunceli, Bingöl, Muş, Bitlis, Batman, Mardin, Diyarbakır ve Adıyaman'da iletişim kampanyalarını düzenledik. Bundan sonra da diğer illerde düzenleyeceğiz. Sürenin uzatıldığını halkın tamamen duyduğundan emin olmak istiyoruz. 2004 yılında çıkan yasa kapsamında başvuru sürecine ilişkin sıkıntılar yaşandı. Gerçek mağdur olup da başvuruda bulunanlar var, mağdur olmadan ya da mükerrer başvuru yapanlar var. Bunlar işleyişi kilitleyen unsurlar. Buradaki temel amacımız, muhtarlar, sivil toplum kuruluşları ve yerel basınla bu konunun duyulmasını sağlamak" şeklinde konuştu.

Toplantıya katılan muhtarlar ise, yasadan haberleri olmadığını belirttiler.

İHA
Yayın Tarihi : 1 Nisan 2008 Salı 17:38:32


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?