2
Mayıs
2024
Perşembe
ADANA

Terziler teknolojiye yenildi

Türkiye Terziler Konfeksiyoncular ve Giyim Sanatkarları Federasyonu Genel Başkanı Sinan Turhan, terzilik mesleğini icra edenlerin yatırım yapmadıkları için son 20 yılda teknolojiye yenik düştüğünü ancak birleşerek çok büyük işler yapabileceklerini söyledi.

Turhan, hazır giyim sektörünün gelişmesi karşısında terzilerin geleneksel usullere devam etmesinin bugünkü sonucu getirdiğini belirterek, "Çağımız bilgi ve teknoloji çağı. Çağın gereklerinden kaçınmak mümkün değil. Ancak meslektaşlarımız gelişen teknolojiyi takip etmedi, teknolojiye yenik düştü. Sonuçta bugün sayısı 200 binin üzerinde olan terzilerimiz para kazanamaz duruma geldi" dedi.

Terzilerin, içinde bulunduğu çağın düşünce yapılarına sahip olduğunu ancak bunu mesleklerine uyarlayamadıklarını ifade eden Turhan, "Terzimiz, eşi, kızı ve oğlu 4 tane 2 milyar liralık cep telefonu kullanıyor. Mutfağında no-frost buzdolabı, son model çamaşır ve bulaşık makinesi var. Ancak mesleğini geliştirecek yatırımdan uzak. Bu halde kimsenin ağlayıp sızlamaya hakkı yok" diye konuştu.

Terzilerin geleneksel alışkanlıklarından vazgeçip yenilikleri takip etmesinin şart olduğunu ifade eden Turhan şunları söyledi:

"Bugün iyi bir kalfaya sahip olan terzi, haftada 3 takım elbise dikebilir. Denemelerle birlikte müşteriye en erken 3 günde teslim edebilir. Oysa Avrupa’da sabah verip akşam elbiseyi giymek mümkündür. Terzilerimiz zamandan ve maliyetten tasarruf etmeliler. Bu da teknolojiyi takip etmekle mümkündür. Aksi halde eriyip gidecekler. Aslında hiç bir zaman terzilik mesleği gözden düşmeyecek. Her zaman el emeğinin sağladığı estetiği, zevkli giyinmeyi tercih edenler olacak. Ancak bugünkü terzi sayısı da çok fazla. Sayının azalması lazım. 20-30 sene sonra bu sayının iyice azalacağını tahmin ediyoruz. O zaman bu mesleği icra edenler iyi para kazanır."
Türkiye Terziler Konfeksiyoncular ve Giyim Sanatkarları Federasyonu Genel Başkanı Sinan Turhan, terzilerin birleşerek çok büyük işler başarabileceğini, Bafra’da bunun güzel bir örneğinin yaşandığını söyledi. Turhan, "Bizim tavsiyelerimize uyan Bafra’daki esnaf, bir araya gelerek atölye kurdu. 1998’de atılan temelin ardından bugün 150 işçinin çalıştığı büyük bir fabrika ile ihracata çalışıyorlar. Bunun gibi bir kaç güzel örnek var. Terzilerin birleşmesi, Bafra örneklerinin çoğalması lazım" dedi.

adana
Yayın Tarihi : 9 Kasım 2004 Salı 10:34:52


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?