3
Mayıs
2024
Cuma
ADANA

Tiryaki yasak dinlemiyor!

Tütün Ürünlerinin Zararlarının Önlenmesi ve Kontrolü Hakkındaki Kanun'un 19 Mayıs'ta uygulanmaya konulmasıyla birlikte, açık havada yapılan her türlü spor, kültür, sanat ve eğlence faaliyetlerinin yapıldığı yerler ile bunların seyir yerlerinde tütün ürünlerinin yasak edilmesine rağmen yasa deliniyor.

Yaklaşık 6 ay önce Tütün Ürünlerinin Zararlarının Önlenmesi ve Kontrolü Hakkında Kanun hazırlanarak, 4207 sayılı kanun 16 Mayıs 2008 tarihli 26878 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak 19 Mayıs'ta uygulamaya konuldu. Kanuna göre, açık havada yapılan her türlü spor, kültür, sanat ve eğlence faaliyetlerinin yapıldığı yerler ile bunların seyir yerlerinde de tütün ürünleri kullanılmayacak.

Bu tesislerde tütün ürünlerinin tüketilmesine mahsus alanlar oluşturulması halinde ise bu alanlar toplam seyir alanının yüzde 50'sini geçmeyecek ve ortamda bulunan diğer kişilerin etkilenmesini önleyecek şekilde düzenlenecek. Taksiler dahil olmak üzere tüm toplu taşıma araçlarında, okul öncesi eğitim kurumları ile dershanelerde, özel eğitim ve öğretim kurumları dahil olmak üzere ilk ve orta öğrenim kurumlarının kültür ve sosyal hizmet binalarının kapalı ve açık alanlarında sigara içilmeyecek.

Cezaevlerinde, ruh ve sinir hastalıkları hastanelerinde, şehirlerarası ve uluslararası güzergahlarda yolcu taşıyan deniz yolu araçlarının güvertelerinde ve yaşlı bakım evlerinde sigara içilebilir özel alanlar oluşturulacak ve bu alanlara 18 yaşından küçükler giremeyecek. Statlarda, statların açık alanlarında sigara içilebilecek. Kültür, sanat, eğlence ve spor faaliyetlerinin yapıldığı yerler ve bunların izlenme alanlarında da sigara içenler için özel alanlar yapılacak.

Ancak kamu hizmet binaları ile koridorlar dahil olmak üzere her türlü eğitim, sağlık, spor ve eğlence yerlerinin kapalı alanlarında sigara içilmesini yasaklayan kanuna rağmen çoğu kamu binalarında, dolmuş duraklarında, konser alanlarında tiryakiler sigara içmeye devam ediyor. Sigara yasağını uygulamayanlara getirilen para ve uyarı cezalarını bir türlü uygulanamadığı için tiryakiler de yasağa rağmen sigara içmeye devam ediyor.

İHA
Yayın Tarihi : 28 Ekim 2008 Salı 12:21:35


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?