4
Mayıs
2024
Cumartesi
ADANA

Tiryakiler yasak dinlemiyor!

Halka kapalı alanlarda sigara yasağının genişlemesine rağmen tiryakiler kahvehanede sigara içmeye devam ediyor. Adana'da zabıta ekipleri yaptıklarla baskınlarla sigara içenleri tespit ederek uyardı.

Adana Büyükşehir Belediyesi Zabıta Müdürlüğü bir ekiple, Kıyıboyu Caddesi üzerinde bulunan kahvehane ve lokantalarda yasanın uygulanıp uygulanmadığını kontrol etmek için bazı kahvehanelere baskınlar düzenledi. Zabıta ekipleri çoğu kahvehanede yasağın uygulanmadığını tespit etti.

Zabıtayı karşısında görünce sigara içen vatandaşlar elindeki sigarayı biran önce atma telaşına girdi. Adana Büyükşehir Belediyesi Zabıta Müdürü Zafer Arslan ise sigara içen vatandaşları yasaya uymaları konusunda uyardı. Arslan, "Halka açık tüm kapalı mekanlarda artık sigara içmek yasak. Buna üst tarafı tente ya da çinko ile kapalı olan yerlerde dahil. Örneğin durakta bile sigara içmek yasak. Bu nedenle artık buralarda sigara içmeyin. Bu kez uyarıyorum. Bir daha geldiğimde aynı manzarayla karşılaşırsam size 69 TL para cezası yazmak zorunda kalırım" dedi.

Kahvehane sahiplerine de masalara küllük bırakmamaları konusunda uyaran Arslan, "Eğer sigara içilmesine kahvehane sahibi göz yumuyorsa ona para cezası daha fazla. Bu kez uyarıyoruz. Bir daha masalarda küllük olursa 500 ila 5 bin lira arasında değişen idari para cezası verilecek" diye konuştu.

Arslan, sigara yasağıyla ilgili yeteri kadar bilgisi olmadığını belirten kahvehanecilere yasak hakkında şu bilgileri verdi:

"Sigara içme yasağı, kahvehane, kafeterya, birahane, nargile içilen mekanlar, dernek ve vakıflara ait lokaller gibi eğlence hizmeti verilen işletmeler ve lokantalar dahil kamu ve özel hukuk kişilerine ait tüm binaların kapalı alanları, taksi hizmeti verenler dahil olmak üzere karayolu, demiryolu, denizyolu ve havayolu toplu taşıma araçları, özel eğitim ve öğretim kurumları dahil olmak üzere ilk ve orta öğrenim kurumları ile okul öncesi eğitim kurumlarının, dershanelerin, kültür ve sosyal hizmet binalarının kapalı alanları ile birlikte açık alanları, apartmanın merdivenleri veya asansörü gibi, kapalı ortak kullanım alanları kapsıyor. Bunun yanı sıra kapalı alanın her tarafının kapalı olması da gerekmiyor."

Kahvehane sahibi Recep Tırnak, masadan küllükleri toplayarak bir daha getirmemek üzere kaldırdığını söyledi. Tırnak, yasanın olumlu olduğunu ancak sürekli müşteri kaybettiklerini belirterek, "Böyle giderse vergiyi ödeyemeyeceğiz. Sonunda kahvehanenin kapısına kilit vuracağız. Bize bir yol gösterilmesi lazım" dedi.

Bazı kahvehane sahipleri ise yasaya destek verdiklerini sağlık için yasaya uyulması gerektiğini kaydetti.
 

İHA
Yayın Tarihi : 21 Temmuz 2009 Salı 10:25:44


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?