4
Mayıs
2024
Cumartesi
ADANA

Tiyatro gösterisine suç duyurusu

ÇÜ'DEKİ TİYATRO GÖSTERİSİNE SUÇ DUYURUSU

Eğitim-Bir-Sen Adana Şubesi, Çukurova Üniversitesi'nde 10 Kasım Atatürk'ü anma törenlerinde sahnelenen tiyatro oyununda İstiklal Marşı'nın alaya alındığı gerekçesi ile suç duyurusunda bulundu.

Eğitim-Bir-Sen Adana Şube Başkanı Ali Uslu, yaptığı açıklamada, Çukurova Üniversitesi'nde 10 Kasım Atatürk'ü anma törenlerinde sergilenen tiyatro oyununda İstiklal Marşı'nın alaya alındığını öne sürdü. Öğrencilerin oyunun bir bölümünde, "Akif inanmış insan. Ancak Akif'in bir sözüne katılmıyoruz. O da, 'Doğacaktır sana vadettiği günler Hakk'ın' cümlesidir. Çünkü Kurtuluş Savaşı gökten gelen, ilahi bir zafer değildir" diyerek milli şair Mehmet Akif Ersoy ve İstiklal Marşı'na dil uzattığını savunan Uslu,

"Bu toplumda büyük bir infiale yol açmıştır. Eğitim-Bir-Sen olarak biz de bu olayı esefle kınıyoruz. Bu tiyatro oyununu sahnede oynatan rektörü de şiddetle protesto ediyoruz. Bu günlerde böyle olayların gerçekleşmesini de manidar buluyoruz" dedi. Mustafa Kemal Atatürk'ün Türkiye Cumhuriyeti'ni, İstiklal Marşı'nı beğenmeyen gençliğe değil, inanmış gençliğe bıraktığını ifade eden Uslu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Çukurova Üniversitesi'nde yapılan10 Kasım Atatürk'ü anma töreninde bir öğrenci, İstiklal Marşı'mızı beğenmiyor ve 'Mehmet Akif inanıyordu fakat biz inanmıyoruz' diyerek yetkililer önünde milli şairimizle dalga geçiyor. Bu öğrencimiz ya tarih bilmiyor ya da okuduğunu anlamıyor. İnkılap tarihi kitaplarına bir baksaydı, 23 Nisan 1920'de TBMM'nin dualarla açıldığını görürdü. Mehmetçiğin, 'Allah Allah' diyerek savaştığını okurdu. Atatürk'ün Milli Marş'a olan hassasiyetini, değil bir cümlesinin, bir virgülün

bile değişmesine razı olmayacağını bilirdi. Hatta İstiklal Marşı'na dil uzatanlara Atatürk'ün ne yaptığını düşünürdü. Delikanlı kendine gel. Ya sizi okutan profesörlerin ya da sizin tarih bilginiz yok. Çünkü daha önce de üniversite öğrencisi bir genç kız, "Atatürk Samsun'a trenle çıktı" deme gafletinde bulunmuştu."

Ali Uslu, sendika avukatları aracılığıyla tiyatro gösterisini sunan Çukurova Üniversitesi Devlet Konservatuvarı öğrencileri ve bu tiyatronun metin yazarları ile törenlerin tertip komitesi hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunduklarını kaydetti.

İHA
Yayın Tarihi : 12 Kasım 2009 Perşembe 16:22:03
Güncelleme :13 Kasım 2009 Cuma 08:50:34


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?