4
Mayıs
2024
Cumartesi
ADANA

TOKİ için 6 aylık erteleme istedi

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Adana Milletvekili Yılmaz Tankut, Toplu Konut İdaresi'nden (TOKİ) ev alıp taksit ödeyemeyen vatandaşlar için 6 ay esneklik tanınmasını istedi.


TOKİ'den ev alanların kriz sürecinde taksitlerini ödeyemez duruma geldiğini belirterek, taksitlerin 6 aylığına ertelenmesi gerektiğini söyledi. Tankut, sorunu yazılı soru önergesiyle Başbakan Tayyip Erdoğan'a iletti. Önergesinde, TOKİ'den konut satın alan vatandaşların çoğunun alt ve orta gelir grubuna dahil emekliler ile dar gelirlilerden oluştuğuna dikkat çeken Tankut, "Bu insanlarımızın büyük bir kısmının gelir düzeyi 500-600 TL arasındadır. Bu gelir düzeyi ile açlık sınırı altındaki binlerce insanımız karnını doyuramaz iken; sağlık, güvenlik, eğitim, kültür ve sosyal ihtiyaçlarını da karşılamaktan oldukça uzaktır" dedi.


Ekonomik krizden etkilenen bu insanların bir çoğunun konutlarını iade etmek zorunda kaldığını, çoğununda taksit ödeyemez duruma geldiğini ve geciken taksitler için Halk Bankası'nın "İhtar" adı altında 50.02 TL para tahsil ettiğini belirten Tankut, "Oysa ki alınan bu para ile söz konusu insanlarımız bir hafta geçinebilmektedirler. Bazı sektörlere krizden dolayı bir takım kolaylıklar, esneklikler sağlanmıştır. Ancak mağdur ve sessiz çoğunluk olan ve bin bir güçlükle TOKİ'den konut sahibi olmaya çalışan bu insanlarımıza, geçici de olsa en az 6 ay borç ertelemesi gibi esneklik ve kolaylıklar sağlanması, bu insanlarımızı bir nebze olsa rahatlatacaktır" şeklinde konuştu.


MHP'li Tankut, konuşmasını şu sorularla bitirdi:
"TOKİ'nin veya alacaklı olan bankanın 'ihtar' adı altında taksitini aksatan her kat malikinden 51.02 TL alınması konusundan haberiniz var mıdır? Bu işlem yasal mıdır? Vatandaşların bu işlem için 'Bu resmen devlet tarafından vatandaşların soyulması anlamındadır' şeklindeki endişeleri nasıl giderilecektir? Bu işlemin iptal edilmesi konusunda herhangi bir çalışma yapılacak mıdır? Bu konutları alan ve krizden etkilenen vatandaşların ödeme sıkıntılarını gidermek için taksit ödemelerinin en az 6 ay
ertelenmesi sağlanabilir mi?"
 

İha
Yayın Tarihi : 16 Mayıs 2009 Cumartesi 11:45:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?