2
Mayıs
2024
Perşembe
ADANA

Toplu sünnetlerde gizli tehlike!

Adana İl Sağlık Müdürü Dr. Çağlar Çatak, her yıl okulların tatile girmesiyle birlikte toplu sünnet olaylarının yoğunlaştığına dikkat çekerek, yapılan toplu sünnet uygulamalarında ciddi komplikasyonların ortaya çıktığının gözlendiğini, bu nedenle de önlemler alındığını söyledi.

Çatak, yaptığı açıklamada, sünnetin ülkemizde genellikle sosyal olarak ancak bazen tıbbi endikasyon ile uygulanan bir tıbbi müdahale olduğunu, kozmetik özelliği de bulunan sünnetin bilenler tarafından uygulanması, uygulama sırasında asepsi-antisepsi kurallarına uyulması ve uygun mekanlarda yapılması gerektiğini anımsattı.

Yapılan araştırmalarda temel hususlar gözardı edilerek yapılan toplu sünnet uygulamalarında ciddi komplikasyonların ortaya çıktığını gösterdiği için toplu sünnet uygulamalarında kurallara mutlaka uyulması gerektiğini belirten Dr. Çatak, şunları kaydetti:

"Toplu sünnet uygulamalarında İl Sağlık Müdürlükleri'nden izin alınması gerekmektedir. Toplu sünnet uygulamasında sorumlu uzman bulunmalıdır. Sorumlu uzman tercihen üroloji uzmanı, üroloji uzmanı bulunmadığı takdirde çocuk cerrahi uzmanı, plastik cerrahi uzmanı olmalıdır. Sünnet uygulaması 1219 sayılı kanunda tanımlanan sünnet yapma yetkisi bulunan bir kişi veya ona yardım edecek yardımcı personelin oluşturduğu en az 2 kişilik ekip tarafından yapılacaktır."

Toplu sünnet uygulamasında bir günde sünnet yapılacak kişi sayısının en fazla 50 olması gerektiğine dikkat çeken Çatak, şöyle devam etti:
"1219 sayılı kanunda tanımlanan sünnet yapma yetkisi bulunan bir kişi toplu sünnet uygulamasında en fazla 8 çocuğun sünnetini yapabilecektir. Toplu sünnet organizasyonunda görev alacak sağlık personeli ve kullanılacak araç-gereç listesi ile sünnet yapacak kişilere ödenecek ücret (Türk Tabipler Birliği'nin belirlediği fiyatların alt sınırı) gibi hususlar Sağlık Müdürlüğü'ne bildirilecektir. Söz konusu ücret meblağı İl Sağlık Müdürlüğü'nce teminat altına alınarak, ilgililere toplu sünnet uygulaması sonrası dağıtılır. Sünnet uygulaması gönüllülük esasına göre yapılıyor ise sağlık personelinin bu konuda yazılı beyanda bulunması gerekmektedir. Toplu sünnet kampanyasını düzenleyen kişi veya kurum, sünnet sırasında ve sonrasında oluşabilecek komplikasyonların tedavisinden de sorumlu olacağına dair yazılı teminat verecektir."

.
Yayın Tarihi : 11 Haziran 2008 Çarşamba 16:17:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?