4
Mayıs
2024
Cumartesi
ADANA

Toros Gübre'de grev var!

Adana'nın Ceyhan ilçesinde faaliyet gösteren TEKFEN Holding bünyesindeki Toros Tarım Fabrikası'nda çalışan 86 işçi, toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması üzerine iş bırakarak greve başladı.

Fabrikanın nizamiye kapısı önünde toplanan yaklaşık 86 işçi ve sendika yöneticileri davul zurna eşliğinde halay çekip, işveren aleyhine çeşitli sloganlar atarak tepkilerini gösterdi.

İşçilere hitaben bir konuşma yapan Petrol İş Sendikası Adana Şube Başkanı Ahmet Kabacı, bu grevin bir başkaldırı ve kendileri için bir düğün olduğunu ifade ederek, "Bugün burada örgütlü olduğumuz işyerimizde grevi başlatıyoruz. Petrol İş Sendikası olarak 24 yıldır örgütlüyüz. 4 ay önce işverenle başlayan görüşmelerimizde, işveren adeta anlaşmamak için elinden geleni yapmaktadır. Ekonomik krizi ve diğer nedenleri bahane ederek anlaşmaya yanaşmamaktadırlar. İş yerimiz, işveren tarafından Mersin'deki Toros
Tarım'la birleştirilerek tek işletme haline getirildi. Ancak bizden şimdide iki işyerinin ayrı ayrı sözleşme yapmasını istiyorlar. Sanki bu iki işletmeyi birleştiren bizmişiz gibi davranıyorlar. Yasal hakkımız tek işletme tek sözleşmedir" diye konuştu.

Kabaca, sendika olarak işverenden yıllık yüzde 15 zam ve kazanılmış sosyal haklarının korunmasını talep ettiklerini belirterek, "Oysa işveren bize iki yılda sıfır zam verebileceklerini söylüyor. Burası TEKFEN'nin amiral gemisidir. Petrol İş Sendikası olarak yasanın bize vermiş olduğu haklarımızı sonuna kadar koruma mücadelesinin vereceğiz" şeklinde konuştu.

Pertol İş Örgütlenme ve Eğitim Genel Sekreteri Nimetullah Sözen de, konuşmasında, aslından greve çıkmak istemediklerini ancak işverenin kendilerini greve zorladıklarını söyledi. Sözen, "Sendikamız durup dururken greve çıkan bir sendika değildir. Sonuna kadar uzlaşıdan ve anlaşmadan yanayız. Ne yazık ki Toros Gübre ve Akdeniz Gübre işvereni bizi greve zorladı. Biz grevden kaçmıyoruz. Grev, sendikaların ve emekçilerin en son ve en güçlü silahıdır. Bugün bunu kullanıyoruz. Sendikamız, hukuka ve anti demokratik uygulamalara karşı her alanda mücadelesini sürdürecektir" dedi.

Konuşmaların ardından sendika yöneticileri ve üye işçiler, Toros Tarım İşletmesinin nizamiye kapısına "Bu işyerinde grev vardır" pankartını astılar.
Grup daha sonra olaysız bir şekilde dağıldı.
 

İHA
Yayın Tarihi : 7 Nisan 2009 Salı 16:10:14


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?