3
Mayıs
2024
Cuma
ADANA

Toroslar eski ihtişamına kavuşuyor

Adana Orman Bölge Müdürlüğü, Toroslar'da asırlardır tahrip edilen orman alanlarını yeniden verimli hale getirme çalışmaları kapsamında, son 4 yılda 185 bin dekar bozuk ve çıplak alanda 9,5 milyar sedir tohumu ve 5 milyon sedir fidanını toprakla buluşturdu.

Adana Orman Bölge Müdürü Seyfettin Yılmaz, yaptığı açıklamada, asırlardır orman alanlarının tarım alanları açma ve yerleşme amacıyla tahrip edilmesinin Toroslar'ın şimdiki çıplak görüntüsünün oluşmasındaki en önemli etkenlerden birisi olduğunu söyledi.

Bu gibi tahripler sonucunda ülkedeki yüzde 99'u Amanoslar'dan başlayarak Toroslar'da yayılan sedir ormanlarının varlığının 100 bin hektara kadar düştüğünü vurgulayan Yılmaz, Çevre ve Orman Bakanlığı'nın sürdürülebilir ormancılık prensipleri çerçevesinde 2004'de başlatılan, "Toroslar'a 10 yılda 100 milyar sedir tohumu ekimi ve sedir fidanı dikimi" çalışmalarının yoğun bir şekilde devam ettiğini kaydetti.

Toroslar'ı o eski ihtişamına, tahribat öncesi durumuna kavuşturmak istediklerini ifade eden Yılmaz, bu amaçla Adana Orman Bölge Müdürlüğü'nün 2004 yılından bu yana 185 bin dekar bozuk ve çıplak alanda 9,5 milyar sedir tohumunu ve 5 milyon sedir fidanını toprakla buluşturmayı başardığını söyledi.

Yılmaz, "Yaptığımız incelemelerde geçen yıllarda toprağa atılan sedir tohumlarının yüzde 5-6 oranında çimlenmiş olduklarını gördük, bu sahalar da gelecek yıllardaki sedir ormanlarının gençliğini oluşturuyor. 2009 yılında 145 bin dekar rehabilitasyon sahasında çalışma yapılacak, bunun da yaklaşık 60 bin dekarını sedir ekimi ve dikimi oluşturacak. 60 bin dekar sedir sahasına 2 milyar sedir tohumu, 1,2 milyon sedir fidanı dikmeyi planlıyoruz" dedi.

Asırların orman tahribini Adana Orman Bölge Müdürlüğü'nün tam bir seferberlik anlayışı ile ele aldığını söyleyen Yılmaz, "Türk ormancısının geliştirdiği ülkemize özgü karpelli sedir tohumu ekimi metodu ile ormanlaştırma çalışmaları, Toroslar kar örtüsü ile kaplanmadan önce yoğun bir şekilde devam etmektedir. Yapılan bu çalışmalarla verimsiz ve erozyona açık sahalar hızla verimli ve gösterişli orman formuna sokulacak. Gerek insanların açma, yerleşme, yakma ve otlatmaları gerekse de olumsuz iklim koşulları ile mücadele ederek Toroslar'ın daha fazla tahrip olmasını önleyeceğiz" diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 31 Ekim 2008 Cuma 12:48:44


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?