2
Mayıs
2024
Perşembe
ADANA

Toroslara 2 milyar 300 bin adet tohum ekildi

Türk ormancılık tarihinin en önemli projelerinden biri olan ’10 Yılda 100 Milyar Tohumu Toprakla Buluşturma’ projesi kapsamında, Toros dağlarına 2 milyar 300 milyon sedir tohumu ekildi.

Bir süre önce Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe’nin gelerek bizzat katıldığı tohum ekme çalışması, Adana Orman Bölge Müdürlüğü ekipleri tarafından kesintisiz olarak sürdürüldü. Proje kapsamında köylüler ve personelin katkıları ile Toroslar’ın 1500-2000 rakımlı zirvelerinde katırlarla toplanan sedir tohumu Toroslar’ın 4 bin 150 hektarlık alanına ekildi.

Tohum ekim çalışmasının kapanış bölümüne Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Aytaç Durak, Vali Yardımcısı Ahmet Narinoğlu, Adana Orman Bölge Müdürü Seyfettin Yılmaz ve çok sayıda doğa sever vatandaşlar ile köylüler katıldı.

Yeşil örtüye düşkünlüğü ile bilinen ve keçileri ormanların en büyük düşmanı olarak gören Büyükşehir Belediye Başkanı Aytaç Durak ile Adana Orman Bölge Müdürü Seyfettin Yılmaz, 1650 rakımlı karlarla kaplı yerde tohumların bir kısmını katırlara binerek ekmeyi tercih ettiler.
Tohum ekimi dolayısıyla düzenlenen törende konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Aytaç Durak, "1938 senesinde Kızıldağ’da doğdum. O zaman buraları sedir ağaçları ile kaplıydı. 4 bin 150 hektar önemli bir alan. Her sene bu kadar alana ekim yapılsa eski konumuna kavuşur. Ama keçiler tekrar girerse yine yeşil örtü yok olur; bu pahalı çalışma da amacına ulaşmaz" dedi. Durak, deniz ve yayla turizminin birlikte yürütülebileceğini de vurgulayarak, "Eskiden Menderes’ten Hadırlı’ya kadar hizmet edeceğiz diyorduk. Şimdiki hedefimiz Toroslar’dan Akdeniz’e" diye konuştu.

Çevre ve Orman Bakanlığı’nın her yıl 10 milyar, 10 yılda 100 milyar sedir tohumunu toprakla buluşturma projesi önümüzdeki yıllarda da sürdürülecek. 150-200 yıllık ömre sahip olan sedir ağacını yeniden Toroslar’da görme umudu taşıyan projenin bu yıla ait çalışması yaklaşık 1 trilyon liraya mal oldu. Çok uzun vadeli olan projede dağlara atılan milyarlarca tohumdan sadece yüzde 5’inin fidana dönüşmesi hedefleniyor.

adana
Yayın Tarihi : 9 Aralık 2004 Perşembe 12:10:52
Güncelleme :9 Aralık 2004 Perşembe 13:03:33


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?