29
Nisan
2024
Pazertesi
ADANA

Tufanbeyli'ye termik santral

EnerjiSA tarafından, Adana'nın Tufanbeyli İlçesinde yapılacak termik santralle yılda 3 milyar kilovat/saat elektrik üretileceği ve yüzlerce kişiye istihdam sağlanacağı bildirildi. 

EnerjiSA Proje Koordinatörü Veli Balat, Türkiye Kömür İşletmeleri tarafından 180 bin ton linyit rezervi belirlenen bölgede termik santralin yanı sıra 2 adet hidroelektrik santrali kurulmasının planlandığını söyledi. 

Veli Balat, Tufanbeyli yöresi kömürlerinin bir bölümünün ruhsatları ve elektrik santralı lisansına sahip Tufanbeyli Elektrik Üretim A.Ş'nin 22 Mayıs 2006 tarihinde Sabancı Holding Şirketi olan Enerji Üretim A.Ş. (EnerjiSA) tarafından satın alındığını ve santral kurulması için gerekli çalışmalara başlandığını anlattı. 

Projeyi yap-işlet-devret modeliyle gerçekleştireceklerini anlatan Balat, şöyle konuştu: "Santralin yapımı için çok sayıda Avrupalı firma ile görüşmeler sürüyor. 100 hektarlık alanda süren kamulaştırma çalışmalarının tamamlanmasıyla santralın temeli Haziran ayı içerisinde atılacak." 

Termik Santrali Projesi'nin toplam yatırım tutarının 480 milyon dolar olduğuna dikkat çeken Balat, sözlerine şöyle devam etti: "TKİ'nin sorumluluk alanlarında kalan bölgede 180 bin ton civarında linyit rezervi tespit edildi. EnerjiSA'ya ait ocaklarla birlikte 250 bin ton rezerv işlenecek." 

Kurulacak termik santralin 20 yıllığına EnerjiSA tarafından işletileceğini anlatan Balat, Tufanbeyli'nin Kayarcık, Yamanlı ve Pınarlar Köyü üçgeninde kurulacak termik santralin temelinin Haziran 2007'de atılmasının planlandığını söyledi.
Santralin işletmeye açılmasının ise 2010 yılı sonu olarak hedeflendiğini anlatan Balat, sözlerine şöyle devam etti: "Bu yatırımın gerçekleşmesi sonucu yılda 3 milyar kilovat/saat elektrik enerjisi üretilerek ulusal şebekeye verilecek. Santralle Türkiye elektrik üretimine önemli katkı sağlayacağız.'' 

Proje kapsamında, Yamanlı ve Kayarcık Köylerinden geçen akarsu üzerine Yamanlı 2 ve Kavşakbendi Hidroelektrik santrallerinin de yapılacağını belirten Balat, yatırımlarla bölgenin adeta bir cazibe merkezi haline geleceğini söyledi. İhale şartnamesine göre, santralin yapım aşamasında ve çalışması sırasında bölge halkına belirlenen oranlarda istihdam sağlanacağını anlatan Balat, şöyle konuştu: "Yatırım döneminde santral 400 kişiye istihdam oluşturacak. Termik santralin, hidroelektrik santralıyla faaliyete geçmesinin ardından bölgede, yemek, ulaşım, taşıma, barınma gibi farklı hizmet kolları da gelişecek. Tufanbeyli, bölgenin parlayan yıldızı haline gelecek. Bu sayede bölge hızlı bir şekilde kalkınırken, yüzlerce kişi de istihdam edilmiş olacak.'' 

Termik santralin tüm işletme ömrü boyunca çevreye etkisinin Avrupa standartlarında öngörülenin altında olacağını anlatan Balat, polen filtre sisteminin kullanılacağı santralde doğa ve çevrenin korunması için öngörülen tüm teknik önlemlerin de alınacağını belirtti.
Tufanbeyli Kaymakamı Ercan Turan ise yapımına Haziran 2007'de başlanacak Tufanbeyli Termik Santrali ve Hidroelektrik Santral sayesinde Tufanbeyli'nin makus talihini ve geri kalmışlığına son vererek bölgede istihdam yaratacağını ifade etti. Turan, sürekli göç veren bir ilçe olan Tufanbeyli'nin bir termik santral ve iki hidroelektrik santralin yapılmasıyla birlikte göç alan bir ilçe olacağını belirterek "Tufanbeyli'de nüfus patlaması yaşanacak. Şimdi 5 bin olan nüfus 10 bine yaklaşacak" dedi. 

Santrallerin Tufanbeyli'ye yatırımları da beraberinde getireceğini anlatan Tufanbeyli Kaymakamı Turan, şöyle konuştu: "Tufanbeyli, bölgenin cazibe merkezi olacak. Yeni yatırımcıların akın etmesine neden olacak. Yani bölgenin parlayan yıldızı olacak. Santraller sayesinde zengin linyit, krom, bakır ve kurşun yatakları işlenecek. Yıllardan beri çok dağlık bir bölgede olduğu için işlenmeyen bu rezervler bu sayede işlenme imkanı bulacak."
iha
Yayın Tarihi : 25 Ocak 2007 Perşembe 11:32:36


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?