2
Mayıs
2024
Perşembe
ADANA

Tüp üçüzlerin doğumunda kuvöz krizi

Bingöl'de tüp bebek yöntemiyle hamile kalan bir kadın, doğumu gelince 3 ilde 600 kilometre dolaştırıldığı 5 hastanede kuvöz sıkıntısı yüzünden geri çevrildi.

Genç kadın, ikinci kez götürüldüğü Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi'nde doğum yaptı, boş kuvöz olmadığı için biri kız üçüz bebek ise özel bir hastaneye götürüldü.

5 yıl önce evlenen ve çocukları olmayan Hakan Vural (32) ile Esra Vural (22) çiftçi, çocuk sahibi olmak için Malatya'daki bir hastaneye başvurdu. Burada tüp bebek yöntemiyle hamile kalan Esra Vural, sağlık kontrollerini de Elazığ Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde sürdürdü. Doktoru, üçüz bebek bekleyen Esra Vural'a, hamileliğinin 35. haftasına gelince 16 Mayıs tarihine erken doğum için gün verdi.

İddiaya göre, doğum için Bingöl'den Elazığ Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'ne giden çift, görevlilerin kuvöz sıkıntısı ve sırada doğum için bekleyenler olduğu gerekçesiyle geri çevrilince Hakan Vural, eşinin doğumu için Malatya ve Diyarbakır'daki hastaneleri aradı. Bu hastanelerde de kuvöz sıkıntısı olduğunu öğrenen Vural, eşini otomobille Adana'ya getirdi.

Bağ-Kurlu çift, önce ÇÜ Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi'ne başvurdu. Burada tahlil ve kontrolleri yapılan üçüzler için ventilatörlü kuvöz bulunmadığı için anneye doğum yaptırılamadı. Bunun üzerine çift, kendi otomobilleriyle Çukurova Kadın, Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi'ne gitti. Burada da yeterli ventilatörlü kuvöz olmadığı gerekçe gösterilen Vural çifti, Adana'daki akrabalarının evine gitti. Telefonla Özel Başkent Üniversitesi Yüreğir Hastanesi ile Mersin ve Tarsus'taki hastaneleri arayan
Hakan Vural, buralardan da olumlu bir sonuç alamadı.

Hakan Vural, bu kez de eşini Özel Çukurova İlgi Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Merkezi'ne götürdü. Burada boş kuvöz olduğu ancak doğum yaptıracak doktor ve diğer uzmanların olmadığı, başka yerde doğum yaptırıp, bebekleri buraya transfer edebilecekleri söylenince hamile kadın, tavsiye üzerine Özel Ortadoğu Hastanesi'ne götürüldü. Burada da bir ventilatörlü boş kuvöz olduğu, diğer çocukların hayatının tehlikeye girebileceği belirtilerek, genç kadının burada doğum yapması uygun görülmedi. Genç kadın tekrar ÇÜ Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi'ne götürüldü.
Özel Çukurova İlgi Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Merkezi yetkilileri ile yapılan görüşmenin ardından, dün akşam ameliyata alınan Esra Vural, sezaryenle 1'i kız 2'si erkek üçüz bebek dünyaya getirdi.

Bebekler doğumun ardından Yeni Doğan Yoğun Bakım Servisi'ne alındı. Bin 700, bin 800 gram ile 2 kilo doğan bebekler, bir süre gözlem altında tutulduktan sonra, aynı kuvöz içine konulup, ambulansla Özel Çukurova İlgi Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Merkezi'ne sevk edildi. Solunum problemi olan 2 bebek ventilatörlü, diğeri normal kuvöze yerleştirildi. Solunum problemi olan bin 700 gramlık kız bebeğin dışında diğer 2 erkek bebek ile ÇÜ Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi'nde tedavisi süren annenin sağlık durumlarının iyi olduğu bildirildi.

Bebeklerine Esma, Halil ve Ali adını veren baba Hakan Vural, buruk bir sevinç yaşadı. Hastane hastane dolaştırdığı eşini ve bebeklerini kaybedeceği korkusu yaşadığını söyleyen Hakan Vural, "Çocuğumuz olmuyordu, biz de tüp bebek yöntemiyle denedik. Bebekler üçüz olunca, tedavi ettiği doktor erken doğum yapılmasını istedi. Doğacak bebek sayısı 3 olunca, hiç bir hastane kabul etmedi. Balcalı Hastanesi'nde geç de olsa doğum yaptırdılar. Tam 1 gün boyunca kilometrelerce yol giderek il il, hastane hastane dolaşıp, ancak doğum gerçekleşebildi. Kuvöz yokluğu bebeklerimin ve eşimin ölümüne neden olabilirdi. Doktoru buluyoruz, kuvöz yok, kuvözü buluyoruz doktor yok. İkisi bir araya gelmedi. Bu Türkiye'nin ayıbı" dedi.

4 gün önce çalıştığı doktor yazıhanesinin kapanması üzerine işsiz kaldığını söyleyen Vural, "Şimdi de çocuklarımın masraflarını nasıl karşılayacağımı düşünüyorum" diye konuştu.

.
Yayın Tarihi : 18 Mayıs 2008 Pazar 16:49:34
Güncelleme :18 Mayıs 2008 Pazar 16:52:26


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?