3
Mayıs
2024
Cuma
ADANA

Türbanı yüzünden kayıt yaptıramadı

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) İlahiyat Fakültesi'ni kazanan Sümeyye Gül, başörtülü olduğu için Öğrenci İşleri Kayıt Merkezi'ne alınmayınca kayıt yaptıramadı.

2008-2009 eğitim-öğretim yeni öğrenci kayıtlarının bugün başladığı ÇÜ'de bu yıl fakültelere 4 bin 625, Yüksekokullara 513, Meslek Yüksek Okulları'na 3 bin 400 olmak üzere toplam 8 bin 538 öğrencinin kaydı yapılacak. Kayıtlar sırasında başörtülü öğrenciler, Balcalı Kampusu'nda hizmet veren Öğrenci İşleri Kayıt Merkezi'ne alınmadı.

Kapıda bekleyen güvenlik görevlisi, içeri girmeden önce başörtüsünü çıkarması için kız öğrencileri uyardı. Kız öğrenciler Kayıt Merkezi kapısı önünde başörtülerini çıkarttıktan sonra kayıtlarını yaptırdı. Çukurova Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'ni kazanan Elazığlı Sümeyye Gül de, kayıt yaptırmak istedi.

Gül, Öğrenci İşleri Kayıt Merkezi'ne başörtülü olduğu için alınmadı. Başörtüsünü çıkartmadığı için kayıt yaptıramayan Sümeyye Gül, ağlayarak kendisini bekleyen babasının yanına gitti.

Gül, Öğrenci İşleri Kayıt Merkezi'ne alınmamasının ne adaletle ne de hukukla bir alakası olmadığını kendisinin dinini yaşadığı için okuma hakkının elinden alındığını ifade ederek, "Ben daha rahat okumak için İlahiyat Fakültesi'ni seçtim. Ben sadece dinimi yaşıyorum. Bunu yaptığım için okumama izin verilmiyor. Başörtülü olduğum için benim kayıt yaptırmamı engellediler. Ya başımı açacağım ya da kayıt yaptırmayacağım. Ben başörtümü çıkartmam kayıt da yaptırmam. Okumamla başımın açık olmasının ne alakası var" diyerek gözyaşlarına boğuldu.

Kız kardeşi Hatice Gül'ünde bu yıl Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi'ni kazandığını, kayıt yaptırırken başörtüsüyle binaya girerek işlemlerini gerçekleştirdiğini anlatan Gül, "Kız kardeşim başka bir üniversitede başörtüsüyle kayıt yaptırıyor, ama ben yaptıramıyorum. Bu çifte standarttır. Bu ülkede hukuk var. Ben o kadar çalıştım bin bir ümitle kayıt yaptırmaya geldim ama kayıt yaptıramadım" diye konuştu

Sümeyye Gül'ün emekli Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmeni babası Mehmet Gül ise kızının kayıt yaptırmak için başörtüyle Öğrenci İşleri Kayıt Merkezi'ne alınmamasının bir hukuksuzluk olduğunu diğer kızını başka bir üniversitede başörtüyle kayıt yaptırdığını belirterek, "Kızım çalışıp okulu kazandı. Ama dinini yaşadığı için kayıt yaptıramıyor. Eğer laik bir ülkede yaşıyorsak herkesin dinini özgürce yaşaması gerekir. Hani bununla ilgili yasa çıkmıştı? Ne oldu? Neden başörtüsüyle alınmıyor? Eğer kızım derslere de başörtüyle alınmayacaksa üniversiteye kayıt yaptırmasına gerek yok. Bu bir insan hakları suçudur. Türkiye'de bir sürü insan bu sebepten dolayı mağdur ediliyor. Yaşadığımız ülkede dinimizi yaşadığımız için hor görülüyoruz. Okullara devlet dairelerine alınmıyoruz" dedi.

Daha sonra Sümeyye babasıyla birlikte kayıt yaptırmaktan vazgeçerek kampustan ayrıldı.

İHA
Yayın Tarihi : 1 Eylül 2008 Pazartesi 15:22:12


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
AHMET ASAN IP: 88.234.183.xxx Tarih : 2.09.2008 19:24:21

sen türban takıyorsun.sonrada bile bile tıp fakültesine gelip kayıt yaptıracam dıyorsun.be hey gafil.ben bu cahıl beynimle türbanlının tıp okuyamıyacagını bılıyorumda senmi bilmiyorsun..bal gibi biliyorsunda işin her zaman yaptıgınız gibi kendinizi acındırmak..yaşasın laık ve türkiye kahrolsun şeriat