3
Mayıs
2024
Cuma
ADANA

Turfanda karpuz Atış'a ikram edildi

Erkenci üretimin yapıldığı Çukurova'da sezonun ilk turfanda karpuzu Tuzla Bölgesi'nde üretildi. Karpuz üretiminin en yoğun yapıldığı Tuzla Bölgesi'nden çıkan turfanda karpuz, Adana Valisi İlhan Atış'a ikram edildi.

Tuzla Belediye Başkanı Ramis Avcı ve beraberindekiler Adana Valisi İlhan Atış'a sezonun ilk karpuzunu ikram etmek üzere ziyarette bulundu. Tuzla Bölgesi'nin Türkiye'nin en erken karpuz çıkaran bölgesi olduğunu belirten Vali Atış, "Adana, sanayi kenti olduğu kadar ayrıca önemli bir tarım kenti. Küresel ısınma ve buna bağlı olarak yaşanılan kuraklık, gıda sorunu gibi nedenlerle Çukurova şimdi daha da önem kazanıyor. Adana'nın değeri artacak. Türkiye'nin ve dünyanın gözbebeği olmaya aday bir il. Tarla ürünlerimizin bereketli olmasını diliyoruz" diye konuştu.

Başkan Ramis Avcı ise Tuzla Bölgesi'nin karpuz üretimin en yoğun yapıldığı bölgelerin başında geldiğini söyleyerek, Tuzla'nın birçok tarımsal ürünün ilk hasadının yapıldığı bir bölge olduğunu belirtti.

Tuzla'da bu sezon 60 bin dönüm alana karpuz, 30 bin dönüme kavun ve 30 bin dönüm alana da domates ekimi yapıldığını kaydeden Avcı, "Tuzla, tarla ürünlerinin yetiştirilmesi açısından verimli bir bölge. Adana karpuzunun yarısı Tuzla'da üretiliyor ve ilk ürün 81 ile buradan ulaşıyor. Örtü altına (sera) ekili alanlarda hasat başladı. Ama hasat tam anlamıyla 10 gün sonra başlayacak. Karpuzun olgunlaşmadan, ham olarak hasat edilmemesi konusunda gerekli önlemleri alıyoruz" diye konuştu.

Geçtiğimiz ay etkili olan yağışların karpuzun gelişimini olumlu yönde etkilediğini ve rekoltede yüzde 10'a varan artış sağladığını belirten Avcı, geçen yıl bir dönümden 5 ila 8 ton arası rekolte elde ettiklerini hatırlattı. Avcı, şu anda marketlerde kilosu 2-2.5 YTL olan karpuzun 15 gün sonra 1-1.5 YTL'ye gerilemesini beklediklerini de ifade etti.

Geçtiğimiz yıl ilki yapılan 'Tuzla Karpuz-Kavun ve Tarla Ürünleri Festivali'nin bu yıl ikincisinin 30 Mayıs-1 Haziran tarihleri arasında yapılacağı kaydedildi.

.
Yayın Tarihi : 6 Mayıs 2008 Salı 14:24:13


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?