3
Mayıs
2024
Cuma
ADANA

Türk dadılar işsiz kaldı

Adana'daki, İncirlik Hava Üssü'nde yaklaşık 40 yıldır ABD askerlerinin çocuklarına dadılık yapan yaklaşık 470 Türk kadın sigortasız çalıştıkları için işten çıkartıldı.

İşten çıkartılan yaklaşık 470 dadıdan bazıları Adana Valiliği önüne gelerek eylem yaptı. Sigortalı olma formüllerinin bir taşerona verilerek yaptırılmasına tepki gösteren çalışanlar, işlerine geri dönmek istediklerini ifade etti.

ABD'li ailelerin çocuklarına bakarak yaklaşık 40 yıldır geçimlerini sağlamaya çalışan ve sayıları 470'i bulan dadılar adına bir açıklama yapan Rabia Yıkılmaz (63), yıllardır sigortasız çalıştıklarını ancak yeni alınan karar gereği, sigorta yaptırmayan dadıların bugün üsse alınmadığını söyledi.

Yönlendirildikleri taşeron firmaların ABD'li işverenlerden 700 ile 850 dolar arasında ücret talep ettiklerini söyleyen Yıkılmaz, "Bu firmalar çalışmamız karşılığında ise bize asgari ücret ödeyeceklerini söylüyorlar. Her hangi bir iş garantisi ise söz konusu değil. Bizler bireysel olarak sigortamızı yatırabiliriz" dedi.

Yıkılmaz, taşeron firmaların her kadından kayıt ücreti olarak aylık 50 dolar da talep ettiğini belirterek, tek isteklerinin eski şartlarda işlerine dönmek olduğunu kaydetti. 17 yıldır dadılık yapan ve 2 yıl önce kocasını kaybeden Funda Yükbilmez (38) ise 2 çocuğuyla birlikte ortada kaldığını hiç suçları yokken işsiz kaldığını çocuklarına bakamaz duruma geldiğini anlattı.

30 yıldır dadılık yapan Ayşe Satıroğlu ise 1.5 aydır işsiz olduğunu ev kirasını ödemekte zorlandığını ve çok zor durumda kaldıklarını belirterek, ABD'li yetkililerin ve şirketlerin insaflı olması gerektiğini vurguladı. Bu arada, dadılar adına 3 temsilci kadın da Vali İlhan Atış'la görüşerek durumları hakkında bilgi verdi.

İHA
Yayın Tarihi : 16 Temmuz 2008 Çarşamba 15:57:54


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?