3
Mayıs
2024
Cuma
ADANA

'Türk dünyası birleşmeli'

MHP Genel Sekreter Yardımcısı ve Adana Milletvekili Recai Yıldırım, Türk dünyasının kaynaşması ve bütünleşmesi noktasında ortak değerlerin mutlaka ortaya çıkarılması ve geliştirilmesi gerektiğini söyledi.


Yıldırım, Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Başkanlığı ile buna bağlı kurumların 2009 bütçesi üzerine yaptığı değerlendirmede, Türk dünyasında tespit edilen Kazak, Kırgız, Özbek, Tatar, Altay, Hakas, Tuva destanlarının Türkiye Türkçesine aktarılmasının önemine değindi. Yıldırım, "Şimdi yapılması gereken; Türk Dil Kurumu'nun yayımladığı bu kültür hazinesinin sinemaya, dizi filme, çizgi filme ve bilgisayar oyunlarına ilham kaynağı olması, bu değerlerimizin genç kuşaklara tanıtılmasıdır" dedi.


Türk Dil Kurumu'nun sanal ortamda kullanıma sunduğu Türk Lehçeleri Sözlüğü'ndeki söz varlıklarının bütün Türk lehçelerini kapsayacak şekilde genişletilmesini de isteyen Yıldırım, "Türk dünyasında ortak iletişim dilinin geliştirilmesinde en önemli kaynak terimlerdir. Bu terimlerin bütün Türk lehçelerinde ortak olarak kullanılması kardeş Türk lehçelerinin birliğini sağlayacaktır. Bunun için Türk Dil Kurumu'nun Türk Cumhuriyetleri'ndeki Bilimler Akademileri ile işbirliği yapmasının imkanları sağlanmalıdır" diye konuştu.


Yıldırım, Türkiye'de de Türkçenin yabancı terimlerden arındırılması hususunda başta basın-yayın organları olmak üzere gereken önemin gösterilmesi çağrısında bulunarak, şunları kaydetti:
"Her şeyden önce kendi ülkemizde Türkçeyi yabancı unsurlardan arınmış bir biçimde kullanmalıyız. Bunun için de köklerimize inmeliyiz. Türk dünyasının kökleri Orhon Yazıtları'ndadır, Divanü Lugati't-Türk'tedir, Kutadgu Bilig'dedir, Manas'tadır. Bu konuda radyo ve televizyon kurumları RTÜK ile işbirliği halinde olmalıdır."

İha
Yayın Tarihi : 20 Aralık 2008 Cumartesi 14:46:24


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?