2
Mayıs
2024
Perşembe
ADANA

Türk Eğitim-Sen: Türkçeye sahip çıkın

Türk Eğitim-Sen Adana 1 No’lu Şube Başkanı, Türkiye Kamu-Sen Adana İl Temsilcisi İsmail Koncuk, firmalarca Türkçe’nin dışındaki başka dillerin tercih edilmesinin önüne geçilmesi için belediyelere çağrıda bulundu.

Koncuk, yaptığı açıklamada, millet olabilmenin en önemli şartlarından birinin "dil" olduğunu söyledi. Toplumları birleştirici özelliği gibi hayati öneme sahip dilin Türkiye’de aynı derecede önemsenmediğini savunan Koncuk, "Kültür hayatımızın temel direği de Türkçe’dir. Türkçe’ye sahip çıkmadan kültür hayatımızı geliştirmenin imkanı yoktur. Ancak Türkçe’miz yabancı dillerin istilası altındadır. İnsanların ait oldukları millete aidiyet duygusu, önce kendi dilini sevmesi ile mümkündür. Türkçe konuşmayan, yabancı dille konuşmayı bir erdem sayan, çocuklarını Türkçe isimlerle süslemek yerine yabancı isimler vermeyi tercih etmeyi çağdaşlık zanneden kişilerin Türk milletine aidiyet duygusu taşımaları mümkün değildir" dedi.

Türkçe’ye karşı duyarsızlığın en çok görüldüğü yerlerden birinin de Adana olduğunu iddia eden Koncuk, "Maalesef yollardan geçerken bazen hangi ülkede olduğumuzu unutmaya başlıyoruz. Mağazaların, dükkanların, büfelerin, lokantaların ve daha bir çok alanda faaliyet gösteren firmaların isimleri yabancı. Bunların her geçen sürede arttığını üzülerek görmekteyiz. Bu durum, insanlarımızın başka toplumlar karşısında düştüğü aşağılık duygusunun göstergesidir" diye konuştu.

Bu konuda büyükşehir ve ilçe belediyelerine önemli sorumluluk ve görevler düştüğüne dikkat çeken Koncuk, "Malatya Belediyesi’nin yabancı isimli levhalara yönelik başlattığı uygulama ve gayreti Adana’da da görmek arzusundayız. İstikbalimiz için kendine güvenen, içinde yaşadığı topluma saygılı nesiller yetiştirmemiz lazım. Belediyelerimiz bu hayati konuya daha fazla uzak kalmamalıdır. Teşvik edici veya caydırıcı vergiler uygulamak ilk akla gelenlerdendir" şeklinde konuştu.

adana
Yayın Tarihi : 3 Kasım 2004 Çarşamba 10:08:28


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?