2
Mayıs
2024
Perşembe
ADANA

Türk Kızılayı'na güven arttı

Türkiye Kızılay Derneği Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Kaplan, son yıllarda yapılan hizmetlerle halkın Kızılay'a güveninin yüzde 70'lere kadar yükseldiğini söyledi.

Kaplan, yaptığı açıklamada, Türk Kızılayı'nın son yıllarda sadece Türkiye'de değil dünyada da kendinden söz ettirdiğini ifade etti.

Dünyada ve Türkiye'de son 5 yılda yaşanan doğal afetlerde Türk Kızılayı'nın olay yerine en önce gittiğini ve afetten zarar gören insanlara yardım eli uzattığını belirterek, "90'lı yıllarda Türk Kızılay'ı halkın gözünde çok güven kaybetti. Ancak çok çalışarak bu güveni tekrar kazandık. Her doğal afette halkımızın yanında olduk. Türk halkının Kızılay'a olan güveni yüzde
60-70'lere ulaşmış durumda. Bu oranı yüzde 100'lere getirmek için çalışmalarımız sürüyor'' dedi.

Türk Kızılayı'nın halkın güvenini sadece doğal afetlerde değil diğer günlerde de yanında olarak kazındığına dikkat çeken Kaplan, "Kızılay olarak artık halkımıza doğal afetlerin dışında da ulaşıyoruz. Özellikle fakir vatandaşlarımıza yardım ediyoruz. Kan konusunda vatandaşın yanındayız. Fakir ama zeki öğrencilere burs veriyoruz" diye konuştu.

Milli Eğitim Bakanlığı ile imzaladıkları protokol kapsamında, geçen yıl 10 bin ihtiyaç sahibi öğrenciye burs verdiklerini kaydeden Kaplan, 140 yıllık bir kuruluş olan Kızılay'ın, sadece afet sonrası hatırlanan bir kurum olmaktan çıktığını söyledi.
Teorikte kalan ve düşünülen çok sayıda projeyi son 2 yıl içinde uygulamaya geçirmeye başladıklarını anlatan Kaplan, "Kızılay denilince akla ilk afet sonrası sahaya inecek, çadır verecek, yemek verecek kurum gelirdi. Ancak artık birçok alanda başarılı faaliyetler gösteriyoruz" şeklinde konuştu.

Kızılay'ın faaliyet alanlarının genişlemesinde gönüllü sayısının önemli rol oynadığına dikkat çeken Kaplan şöyle devam etti:
"Toplum Liderlerini Teşkilatlandırma Projesi gibi yürütülen projelerle temelden yetişen Kızılay gönüllülerinin sayısı ise her geçen yıl artıyor. Dünyada 'sosyal sorumluluk' anlayışı bir bilim haline geldi. Halktan aldığı gücü halka ulaştırmayı amaçlayan Kızılay, bu bağlamda geçen yıl 10 bin öğrenciye burs verdi."

İlköğretim, lise ve üniversite öğrencilerine sağlanan bursların, yerel şubelerin kontrolünde gerçekleştirildiğini ifade eden Kaplan, "Milli Eğitim Bakanlığı ile yaptığımız protokol gereği, geçen yıl 10 bin öğrenciye burs verdik. Bu bursları, genel merkezden ziyade şubelerimiz aracılığıyla öğrencilere ulaştırıyoruz. Bursların yerelden desteklemesi noktasından hareket ediyoruz. 657 civarında şubemiz var. Bu şubelerimiz kendi bölgesindeki gerçek ihtiyaç sahiplerinin tespitini yaparak bursları vermeye devam ediyorlar. Önümüzdeki yıllarda bu sayıyı daha da artırmak istiyoruz. Bu da kurumumuza verilen destekle doğru orantılı. Bunun yanı sıra gençlik kamplarımız var, insanları küçük yaştan itibaren Kızılaycı yapmamız noktasında projelerimiz sürüyor. Kızılay'ın hizmet ağı ve gönüllü sayısını her geçen gün artıyor" dedi.

iha
Yayın Tarihi : 4 Şubat 2008 Pazartesi 10:23:09


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?