29
Nisan
2024
Pazertesi
ADANA

Türk ve Almanların gizli hazinesi

Almanlar tarafından 1905 yılında, 200 metre uzunluğunda, 100 metre yüksekliğinde inşa edilen demir yolu köprüsü virajlı olması ve heybetli görünümü ile dünyanın en değerli yapıtları arasında gösteriliyor .

Çukurova'nın Anadolu'ya açılmasını sağlayan , Adana'nın Karaisalı ilçesindeki Hacıkırı Köprüsü, bir mühendislik şaheseri olarak, bir asırı devirmesine rağmen sağlamlığıyla, devasa oluşuyla dikkatleri çekerek, görenleri şaşırtıyor. Halen kullanımda olan köprü, yeterli ilgiyi göremiyor.

Stabilize yolla kilometreler katedilerek ulaşılabilen tarihi köprünün turizme kazandırılması için yapılan çalışmalardan da sonuç alınamadığı bildirildi. Çeşitli zamanlarda meydana gelen depremlere, doğal afetlere karşın ayakta kalmayı başaran Hacıkırı Köprüsü ile yine Almanlar tarafından yaptırılan Bağdat-Hicaz demir yolu hattının devamı niteliğindeki Belemedik Tren İstasyonu, turizme kazandırılamaması nedeniyle ''gizli hazine'' olarak kalmaya devam ediyor.

Akdeniz Türk-Alman İşadamları Derneği Başkanı Teyfik Kısacık, Hacıkırı köprüsünün sadece Türkiye'de değil, dünyada bir mimari harikası olarak gösterildiğini belirtti. Alman Philips Holsman firması tarafından Bağdat Demir yolunun en önemli geçiş noktalarından biri olan Toros tünelleri ile Hacıkırı Köprüsü'nün1905 yılında inşa edildiğini anımsatan Kısacık, şunları kaydetti: ''Belemedik'te kurulan şantiyede, hastane, okul, kilise ve genelev de yaptırılmış. Daha sonra Alman mühendisler tarafından Hacıkırı Köprüsü'nün temelleri atıldı. Demiryolu hattıyla Osmanlı'nın asker, eşya ve yolcu taşıması, Almanların da ihtiyaç duyduğu petrol kaynaklarına ulaşması planlandı. Belemedik'te, Almanlar tarafından 12 kilometre uzunluğunda, 22 tünel açıldı.

Bu tünelleri birbirine bağlayan en önemli unsur 200 metre uzunluğundaki Hacıkırı Köprüsü'dür. Engebeli Torosların demir yolu ile aşılmasına olanak sağlayan Hacıkırı Köprüsü'nün turizme kazandırılması için büyük çaba harcıyoruz. Köprünün halen hizmet vermesi, üzerinde ufak bir hasar bile meydana gelmemesi başlı başlına ilgi çeken bir konu. Alman ve Türk tarihi açısında da önemli yere sahip bu köprünün turizme bir an önce kazandırılması gerekir.''

YOL SORUNU- Kısacık, Hacıkırı köprü ile tarihi Belemedik istasyonu ve şantiye alanına ulaşımı sağlayan kara yolunun da acilen düzenlenmesi gerektiğini, bu tarihi yapıtları görmek isteyenlerin yolda büyük zorluklarla karşılaştığını söyledi. Buraya gelecek turistlerin ihtiyaçlarını karşılayabilecek tesislere de ihtiyaç duyulduğunu dile getiren Kısacık, ''Demir yolunun inşaatı sırasında onlarca Alman hayatını kaybetti. Halen zor şartlara rağmen birkaç Alman ve Avusturyalı buraya gelerek mezarlığı, harabeye dönmüş şantiye alanını geziyor. Ancak daha çok kişi, uygun zemin hazırlanır, iyi tanıtım yapılırsa gezi için burayı tercih edebilir'' dedi.

Kısacık, Almanya'nın Saarland Eyaleti Saarbruecken şehrinden yayın yapan ''Rund Funk'' TV kanalının da bölgeye gelerek belgesel çalışması yaptığını anımsattı. Bölgenin hem yaz hem de kış turizmine uygun olduğunu anlatan Kısacık, ''Hacıkırı ve Belemedik, Torosların en büyük vadisi, burası yaz ve kış turizmine açık olursa, yerli ve yabancı turistlerden büyük ilgi görür. Onun için de 2005 yılında 3 bin 800 metrekarelik bir alanda, özel bir firmasının sponsorluğunda Alman mezarlığını yenileyerek, anıt kurduk'' diye konuştu. Kısacık, Belemedik'teki Alman evlerinin restorasyonu için Kültür ve Turizm Bakanlığı ile görüşmeler yaptıklarını, yeni hükümetin bu alanda adım atacağına inandıklarını sözlerine ekledi. karaisali haber

Karaisalı haber
Yayın Tarihi : 22 Eylül 2007 Cumartesi 14:20:44
Güncelleme :22 Eylül 2007 Cumartesi 14:22:07


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?