4
Mayıs
2024
Cumartesi
ADANA

Türkan Saylan'a "empati" ödülü

TÜRKAN SAYLAN'A

Türk Psikolojik Danışma ve Rehberlik Derneği ile Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Eğitim Fakültesi işbirliğiyle düzenlenen ve üç gün sürecek olan 10. Ulusal Psikolojik Danışma ve Rehberlik Kongresi'nde, yaklaşık 6 ay önce hayatını kaybeden ÇYDD Genel Başkanı Türkan Saylan'a "empati" ödülü verildi. Ödülü, Saylan adına ÇYDD Genel Başkan Yardımcısı Ayşe Yüksel aldı. Türk Psikolojik Danışma ve Rehberlik Derneği Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Sarı, ödülün 'Cüzamlı Bireylerin Yaşama Katılması, Kardelenler ve Baba Beni Okula Gönder' gibi projelere imza atarak toplumda empatinin gelişimine katkı sağlaması nedeniyle Saylan'a verildiğini söyledi.

Ödülü almak üzere kürsüye çağrılan Yüksel dakikalarca ayakta alkışlandı. Yüksel'i yaklaşık 5 dakika ayakta alkışlayan ve solunu dolduran yüzlerce kişinin ayağa kalkmasını sağlayan Prof. Dr. Üstün Dökmen gözyaşlarına boğuldu. Yüksel'in konuşması sırasında Saylan ile olan anılarını anlatması üzerine salonda bulunan genç kızlar da duygulu anlar yaşadı.

Saylan'ın çağdaş eğitimle çağdaş ülkenin yaratılacağına inandığını vurgulayan Yüksel, onun bu çabasını sürdürecekleri sözünü verdi. Yüksel, Saylan ile birlikte 30 yıldır çalıştığını, onun empatiyi bir yaşam biçimi haline getirdiğini belirterek, "Saylan hoca ilk önce cüzamı yendi. Ve binlerce cüzamlıya umut ışığı oldu. Daha sonra yakalandığı meme kanserini yenerek binlerce kadına ışık oldu. Ama daha sonra akciğer kanserine yakalandı. Bu kanserle de tam 6 yıl mücadele etti. Kendisi ben hasta değil, vücudum hasta derdi. O yaşama sıkı sıkıya bağlıydı. Ben her şeyi ondan öğrendim" dedi.

Saylan'ın yaşamının son anına kadar empati kurduğunu anlatan Yüksel, "Bir gün evinde beraber oturuyoruz. Tuvalete gitmesi gerekiyordu. Elinde hem ev telefonu hem de cep telefonu bulunuyordu. Hocam telefonları bırakıp öyle gidin dedim. Ancak hocam, 'Telefonu bıraktığım an birisi bana ulaşamasa, ben ona yardımcı olamasam buna çok üzülürüm' diye cevap verdi. O hayatının her alanında ve her saniyesinde empati kurdu" diye konuştu.

Merhum Saylan'ın insanlara hastalıkla mücadele etmeyi öğrettiğini belirten Yüksel, "Ben de Saylan öldükten 15 gün sonra meme kanseri oldum. Şimdi onun öğretileri doğrultusunda hastalıkla mücadele ediyorum. O her zaman bizim rehberimiz oldu" şeklinde konuştu.

Yüksel, ödülü almaya gelmeden önce Saylan'ın mezarına gittiğini, onun ödül için herkese teşekkür ettiğini söyleyerek, ödülü de Saylan hocaya ileteceğini ifade etti.

İHA
Yayın Tarihi : 21 Ekim 2009 Çarşamba 13:00:02
Güncelleme :21 Ekim 2009 Çarşamba 15:19:33


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?