3
Mayıs
2024
Cuma
ADANA

Türkiye otobüs üretiminde birinci

Temsa Global A.Ş. Genel Müdürü Mehmet Buldurgan, Türkiye'nin otobüs üretiminde Avrupa'da birinci sırada olduğunu Temsa'nın da ürettiği 100 araçtan 72'sini ihraç ettiğini söyledi.

Buldurgan, yaptığı açıklamada 1968 yılında kurulan Temsa Global, otomotiv sektöründeki faaliyetlerine 1987 yılında, Adana'daki tesislerinde başladığı otobüs, midibüs ve hafif kamyon üretimini "Dünya standartlarında global bir marka olmak" vizyonu ve "Ticari araç üreticisi olarak yenilikçi çözümler üretmek" misyonuyla sürdürdüğünü ifade etti.

Temsa Global Adana Üretim Tesisleri'nde, Türkiye pazarına yönelik olarak Diamond, Safir şehirlerarası yolcu otobüsü, küçük otobüs Powerbus, Metropol, Prestij midibüs
ve Mitsubishi Fuso Canter hafif kamyon üretimini gerçekleştirdiğini belirten Buldurgan, "Avrupa pazarına yönelik, değişik motor ve yürüyen aksam kullanarak, esnek üretim anlayışı doğrultusunda, özgün tasarımıyla kendi geliştirdiği Diamond, Safari, Tourmalin ve Opalin modeli otobüs ve midibüs üretimini gerçekleştirmektedir" dedi.

Buldurgan, Temsa Global'in yurtdışı satış ve pazarlama operasyonlarının, Belçika'da kurulmuş olan Temsa Europe NV şirketinin yanı sıra, Almanya'da Temsa Deutschland Gmbh ve Temsa Austria Gmbh şirketleri kurulduğunu belirtti.

2008 yılının ilk çeyreğinde, yeni ürünler, yeni işler ve yeni coğrafyalarla "global marka" olmak yolunda ilerleyen Temsa Global'in deneyimini Kuzey Afrika, Ortadoğu ve Körfez Bölgesi'ne taşımayı hedeflediğini belirten Buldurgan, Temsa'nın, Lasheen Group ile yaptığı ortaklık sonucu Mısır'da Temsa Egypt üretim tesislerinin açıldığını vurguladı.

2008 yılında kriz çıktı çıkacak söylentilerinin yer aldığını vurgulan Buldurgan, " Krizi aklımızdan çıkarmamız gerekiyor. Talep artar, talep azalır herkes ona göre tedbir alacak, ayağını yorganın göre uzatacak. Yapabiliyorsa malını ihraç etmeye çalışacak, etmek de zorunda. Bakın otomotiv sanayi son 4 yıldır en çok ihracat yapan endüstri, 21 milyar dolar ihracat yapıyor. Tekstil ve konfeksiyonda uzun yıllardır birinci. Son 4 yıldır birinciliği otomotiv aldı. Otomotiv gümrük birliğine girince 1996'da
kapanır diyorlardı tam tesri kapanmadı hırslandı dışa açıldı. Bakın toplam Türk ihracatının yüzde 20'sini, tek başına otomotiv endüstrisi yapıyor" diye konuştu.

Türkiye'nin ve Temsa'nın otobüs, minibüste ve diğer ticari araçlarda önünün açık olduğunu belirten Buldurgan şunları söyledi:
"Dünya devleri burada. Bizim kendi markalarımız da çıkıyor. Otobüs minibüs ve diğer ticari araçlarda Türkiye'nin önü çok açık. Temsa'nın da önü çok açık. Nitekim Sabancı Holding de Temsa'nın işlerinin büyümesi için bu açıdan bizleri desteklemektedir."

Türkiye Avrupa'da otobüs üretiminde birinci olduğunu, Temsa'nın da ürettiği 100 araçtan 72'sini ihraç ettiğini belirten Buldurgan, "Biz sadece iç pazara bakmıyoruz. Dün üretim planlama toplantısına katıldım. Bu fabrikada üretilen 100 otobüsün 72'si ihraç ediliyor. Küresel kriz var diyorlar var. Avrupa'da da talepte azalma var. Tüketici güveni denen bir indeks var. Bu indekste yavaş yavaş küçülmeler, gerilemeler olmaktadır, doğru. Geçen yılın 6 ayına göre azalma var. Dünyada da kriz lafını kullanmıyoruz.Taleplerde biraz düşmeler var ama bu iner çıkar çalışmak lazım. Maç 90+2'de de bitmiyor, 120+3'te bitiyor. Bu nedenle sürekli çalışmalıyız" dedi.

.
Yayın Tarihi : 28 Haziran 2008 Cumartesi 16:26:33


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?