29
Nisan
2024
Pazertesi
ADANA

'Tuz pazarı hanı' restore ediliyor

Adana'da, 1497'de Ramazanoğlu Halil Bey tarafından yaptırılan "Tuz Pazarı Hanı"nın restorasyon çalışmalarına başlandı.

Adana Vakıflar Bölge Müdürü Osman Yayla, yaptığı açıklamada, Ramazanoğlu Beyliğinin kışlık yönetim merkezi olarak kullandığı, şehrin ilk yerleşim yeri ve bölgenin bilinen ilk ticaret merkezi tarihi Tuz Pazarı Hanı'nın yeniden restore edilerek eski haline dönüştürüleceğini söyledi. Yayla, Adana'nın ilk yerleşim yeri ve bölgenin ticaret merkezi olarak bilinen "Tuz Pazarı Hanı"nın çevresindeki Ulucami, Medrese, Külliye, Mescit, Hamam ve Konağın hala ayakta olduğunu belirtti.

Sülüsle yazılmış kitabesinden 1497'de Ramazanoğlu Halil Bey tarafından selamlık olarak yaptırıldığı ve daha sonraları develerle getirilen tuzların burada satılmasından dolayı halk arasında "Tuz Pazarı Hanı" ismini aldığını belirten Yayla, 1970 yılında yaptırılan yaklaşık 100'e yakın iş yerinin yıkıldığını söyledi. Ulucami Mahallesi'nde bulunan tarihi Tuz Pazarı Hanı'nın tarihi dokusuna sadık kalınarak restore edileceğini kaydeden Yayla, "Tuz Pazarı Hanı'nda, Müze Müdürlüğü denetiminde kazı çalışmaları yapılacak. Ardından Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bağlı olan Kültür ve Tabiatı Koruma Kurulu'nda projeler görüşülüp onayı alındıktan sonra restorasyona başlayacak. 5-6 ay gibi bir sürede restorasyonu bitirmeyi planlıyoruz" dedi.

"Tuz Pazarı Hanı"nı yeniden restore ederek ticari bir fonksiyona kavuşturmak istediklerini vurgulayan Yayla, "Elimizde kalan bu tarihi dokuları ortaya çıkarmak istiyoruz. Bunları da kaybedersek tarihle olan irtibatımız kalmayacak" diye konuştu.

 

iha
Yayın Tarihi : 25 Ekim 2007 Perşembe 13:01:43


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?