3
Mayıs
2024
Cuma
ADANA

Uluslararası ekonomik işbirliği forumu

Adana Ticaret Odası'nın (ATO), uluslararası ticaretin geliştirilmesi hedefine yönelik düzenlediği "3. Adana Uluslararası Ekonomik İşbirliği Forumu", 12-13 Ocak 2009 tarihlerinde gerçekleştirilecek.

ATO Başkanı Şaban Baş, düzenlediği basın toplantısında, ATO'nun, Adana'nın ekonomik potansiyelini en iyi şekilde değerlendirmek, uluslararası pazarlara açılım sağlamak amacıyla çalışmalarını aralıksız sürdürdüğünü belirtti.

Ulusal ve uluslararası boyutta büyük ilgi gören "Adana Uluslararası Ekonomik İşbirliği Forumu"nun 3.'süne yönelik çalışmaların yoğun şekilde sürdürüldüğünü ifade eden Baş, "Günümüzde üretmek kadar dünya ekonomisini anlamak, eğitimleri doğru okumak mecburiyetindeyiz. Eskiden dünyada ülke sınırlarını görüyorduk, belirli bir alanın içinde dünyanın geri kalanından bağımsız olarak yaşanabiliyordu. Bugünün dünyası artık buna imkan tanımamaktadır. Artık ülkeler tüm dünya ekonomisiyle rekabet ve etkileşim halinde bir bütünün parçaları olarak hareket etmektedir. Son dönemde yaşanan global kriz, bu düşüncemin en somut ve tartışmasız göstergesidir. Bu nedenle ekonomik stabiliteyi sağlamanın şartı küresel rekabet ve dış pazarlarda etkili olabilmektir. Bu düşünceler ışığında, uluslararası ticaretin geliştirilebilmesi için etkin bir tanıtım ve destek mekanizmasının oluşturulması gerektiği de ortadadır. Bu anlamda odalar, üyelerinin uluslararası alanda yer alabilmeleri için sahip oldukları tüm imkanlarını kullanmak zorundadır" dedi.

Bu zorunluluktan yola çıkan ATO'nun, Adana'nın dünyaya açılması, bölge ekonomisinin uluslararası platformlarda tanıtılabilmesi için bu forumu gerçekleştirdiğini belirten Baş, "Bu amaca dönük gerçekleştirilen uluslararası fuarlarımız, forum çalışmaları ile bütünleştirilmektedir" diye konuştu.

Daha önceki forumlarda Türkiye'den 400, Fransa, İngiltere, İtalya, Almanya, Suriye, Lübnan, Ürdün, Irak, İran, Bulgaristan, Yunanistan , KKTC ve Mısır gibi ülkelerden 350 olmak üzere toplam 750 yerli ve yabancı işadamının bir araya geldiğini anımsatan Baş, şunları söyledi:

"Forum, Türk ekonomisinin lokomotifi olan Adana'nın yeniden şahlanması için yabancı yatırımcıların kentimize gelmesine zemin hazırlamıştır. Birinci ve ikinci forumlardan elde edilen olumlu sonuçlar ve üyelerimizden gelen yoğun talep üzerine, forum bu defa daha da geliştirilmiş bir konseptle işadamlarımızın hizmetine sunulmuştur. Afrika ve Asya pazarlarıyla genişletilen 3. Forum, ülke sohbet toplantıları ile geliştirilmiştir. Yabancı firmalarla işbirliğini geliştirmek açısından önemli fırsatlar sunacak olan forumda; tekstil, gıda-tarım, mobilya, makine ve sağlık turizmi sektörleri incelenecektir. Böylelikle birçok sektörde faaliyet gösteren firmalar, kentimize gelecek yabancı yatırımlarla ikili görüşme imkanı bulacak, yeni iş bağlantıları gerçekleştirilecek, böylelikle istihdam ve katma değer yaratılacaktır."

Baş, forumun tüm iş dünyasının katılımına açık olduğunu, katılmak isteyen firma temsilcilerinin "www.aifec2009.org" adresinden kayıtlarını yapabileceklerini vurguladı.

ATO Başkanı Şaban Baş, Türkiye İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Avrupa Ticaret ve Sanayi Odaları Birliği Başkanı Pierre Simon'un katılacağı foruma; Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, Sağlık Bakanı Recep Akdağ ile Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen'in de davet edildiğini belirtti.

12 Ocak 2009 Pazartesi günü Adana HiltonSA Oteli'nde açılış töreniyle başlayacak forumda, ilk gün tekstil, gıda-tarım, mobilya, enerji, sağlık turizmi alanlarında sektörel toplantılar gerçekleştirilecek. İkinci gün ise ikili işbirliği görüşmeleri ve ülke sohbet toplantıları yapılacak. Forumun ardından, 14 Ocak 2009 Çarşamba günü yabancı katılımcılar için inceleme gezisi düzenlenecek.

İHA
Yayın Tarihi : 25 Aralık 2008 Perşembe 15:54:40


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?