4
Mayıs
2024
Cumartesi
ADANA

Uluslararası Ekonomik İşbirliği

Adana Ticaret Odası (ATO) tarafından düzenlenen Adana Uluslararası Ekonomik İşbirliği Forumu (AIFEC), pazartesi günü başlıyor.

ATO Yönetim Kurulu Başkanı Şaban Baş konuyla ilgili açıklamasında, Avrupa ve Ortadoğu ülkeleri ağırlıkta olmak üzere, dünyanın pek çok ülkesinden işadamları ve yetkililerin Adana'da buluştuğu önemli bir platform oluşturması beklenen AIFEC'in, uluslararası ticaretin geliştirilebilmesi için etkin bir tanıtım ve destek mekanizmasına duyulan ihtiyaç üzerine düzenlendiğini söyledi.

Baş, dünyayı saran ekonomik krizin uluslararası ticareti de kilitlemek üzere olduğu bir dönemde, Adana Ticaret Odası olarak böyle bir sorunu sürekli gündemde tutarak karamsarlıklar oluşturmak yerine, yeni açılımlar ortaya koyma arayışında olduklarını söyledi. Foruma Avrupa Odalar Birliği Başkanı Pierre Simon, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ile Türkiye İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince'nin de katılacaklarını bildiren Baş, açıklamasında daha sonra şu görüşleri dile getirdi:

"Financial Times dergisi tarafından 2006 yılında Avrupa genelinde yapılan ekonomik yatırıma uygunluk açısından tüm kriterlerin esas alındığı bir değerlendirmede, yatırım ortamı bakımından Avrupa'nın en iyi bölgesi seçilen Adana'nın, yatırımlar bakımından ne kadar elverişli olduğunun yabancı konuklarımıza ve işadamlarına etkili bir şekilde anlatılması bakımından Adana Uluslararası Ekonomik İşbirliği Forumu son derece önemli bir platform oluşturmaktadır. Böylelikle bölgemizde uygun iş ortakları ve iş imkanları arayan yabancı yatırımcılara, Adana üzerinden Ortadoğu ve Arap ülkeleri pazarlarına nasıl rahatlıkla açılabilecekleri bizzat anlatılmış olacaktır. Çünkü Adana, Ortadoğu ile Türkiye arasında son derece önemli bir köprü olabilme işlevine sahiptir ve bu haliyle de uluslararası ticaretin gelişimi bakımından tartışılmaz bir merkez konumundadır. Adana'mızın da içinde yer aldığı Çukurova, gerek serbest bölgeleriyle gerekse de organize sanayi bölgeleriyle uluslararası ticarette söz sahibi olabilmesi için gerekli tüm özelliklere sahiptir. Dünya ile sürekli bağlantı sağlayabilen kara, hava, deniz ve demiryolu ulaşım ağına, yılın neredeyse 12 ayında gerek tarım, gerekse sanayi bazında üretim yapılabilecek bir iklime sahibiz. Geleceğin petrol ve enerjide olduğu bilinmektedir. Bu bakımdan Adana bir enerji koridoru olarak gelecekte tüm dünyada adından söz ettirecektir. Bu gelişmeler doğal olarak gelecekte bölgemizin yabancıların yatırım için yarıştığı bir arenaya dönüşeceğinin ilk işaretlerini oluşturmaktadır.

Yani sonuç olarak yatırım, üretim açısından her türlü imkana sahibiz ve AIFEC kapsamında, ister Avrupa veya dünyanın farklı ülkelerinden, isterse de Arap ülkelerinden tüm yabancı yatırımcıları bölgemizde yatırım yapmaya davet edeceğiz."
12-13 Ocak tarihleri arasında düzenlenecek olan Uluslararası Ekonomik İşbirliği Forumu kapsamında, heyetler halinde şehre gelecek olan yabancı işadamlarına Adana'nın yatırımlar açısından uygunluğu aktarılırken, Ortadoğu ülkelerine açılan bir kapı niteliğinde olan bölgenin jeopolitik önemi de vurgulanacak. Heyetler için organize sanayi bölgesi ve serbest bölgelere geziler düzenlenecek.

iha
Yayın Tarihi : 10 Ocak 2009 Cumartesi 15:19:54
Güncelleme :10 Ocak 2009 Cumartesi 15:22:53


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?