4
Mayıs
2024
Cumartesi
ADANA

UNICEF'den ilginç açıklama

Birleş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) Türkiye Temsilcisi Reza Hossaini, çocukların gösterilere katılmasına karşı olmadıklarını belirterek, "Çocuklar özgür ifadelerini gösterilerde ortaya koyuyor. Gösteriler sırasında çocuklara uygulanan şiddete karşıyız" dedi.

Hossaini, Ekim ayından itibaren çeşitli korsan gösterilere katılan ve emniyet tarafından gözaltına alındıktan sonra mahkemelerde yargılanan çocuklarla ilgili olarak Adana Barosu Başkanı Aziz Erbek'i makamında ziyaret etti. Hossaini, UNICEF'in Türkiye'nin de imzaladığı BM Çocuk Sözleşmesi kapsamında çalışmalar yürüttüğünü hatırlatarak, "Türkiye'de uzun zamandır çok iyi adımlar atıldığını gözlemliyoruz. Son zamanlarda 2005 yılında çıkan Çocuk Koruma Kanunu da buna bir örnek. Bugüne kadar yapılan
gelişmeleri memnuniyetle karşılıyoruz. Hükümet doğu ile batı arasındaki farkı atmış olduğu adımlara kapatmaya çalışıyor. Hükümet çok olumlu adımlar atmasına rağmen uygulamada sorunlar yaşanıyor. Öte taraftan vatandaşın da uygulayıcıya yardımcı olmadığı görülüyor" dedi.

Olumlu gelişmelere rağmen son zamanlarda Adana, Diyarbakır ve diğer doğu illerinde polise taş atan çocukların yargılanıp cezaevine girdiğini medyadan takip ettiğini söyleyen Hossaini, şunları kaydetti:

"Türkiye'nin içinde bulunduğu durumu çok iyi anlayabiliyoruz. Güvenlik açısından ya da başka sebeplerden yaşanan sıkıntıları bir yıldır gözlemliyorum. Son zamanlarda özellikle medyaya yansıyan gösteriler sırasında çocukların kanunla ihtilaf haline gelmeleri konusunda çok olaylar oldu. Bu açıdan bizim ziyaretlerimizin amacı hem konuyla ilgili bilgi almak hem de birlikte neler yapabiliriz, bunu ortaya koymaktır. Çocukların savunması konusunda neler yapabiliriz? Zaten bunları görüşmek için buradayız."

Hossaini, bu sorunun sosyal, ekonomik, kültürel ve kamusal alanda birçok yönden çok kompleks bir sorun olduğunu kaydetti. Bir yıldır yapılanları sorunu çözmeye yönelik iyi niyetli çabalar olarak gördüğünü anlatan Hossaini, "Bu çocukların bazıları az, bazıları çok buralara itiliyor. Bir türlü gösterilere katılması sağlanıyor. Aslında çocuklar bu konuda iki kez mağdur ediliyor. Yapmamaları gereken bir şeyi yapmaya zorlanıyorlar. Burada bir kez mağdur ediliyorlar. Yakalandıktan sonra o süreçte polisten başlayarak tekrar mağduriyet süreci başlıyor. Sonuç olarak her iki taraf da çocukları mağdur ediyor" diye konuştu.
UNICEF olarak çocukların hiçbir zaman adalet sistemi dışına çıkartılmasını istemediklerini vurgulayan Hossaini, bu sürece giren çocuklar için her modern ülkede olduğu gibi Türkiye'de de çocuk mahkemeleri olduğunu ancak olaylara karışan çocukların çocuk mahkemelerinde yargılanmayarak uzun yıllar hapis cezası aldığını, çocukların özgürce çocuk mahkemelerinde yargılanması gerektiğini kaydetti.

Hossaini, UNICEF olarak kesinlikle çocukların görüşlerini ifade edebilme özgürlüğüne karşı olmadıklarını ve çocukların gösterilere katılmasına karşı olmadıklarının altını çizerek şöyle devam etti:

"Çocukların bu tür gösterile katılmasına karşı değiliz. Çünkü gösterilerle çocukların görüşlerini ifade etme özgürlüğü vardır. Ama benim karşı olduğum, bu çocukların bu gösterilerde kullanılıyor olmaları ve politik nedenlerle bu yola itilmiş olmaları. Ayrıca karşı olduğum başka bir şey; bu gösteriler sırasında çocuklara karşı şiddet uygulanmasıdır."

Adana Barosu Başkanı Aziz Erbek ise, UNICEF'in sadece taş atan çocuklarla değil, okuyamayan, küçük yaşta evlenen çocuklarla da ilgilenmesi gerektiğini, polise taş atarak gösteriye katılan çocukların devletin güvenliğini tehlikeye sokması durumunda devletin güvenlik gerekçesiyle gerekeni yaptığını belirterek, "Çocuklar başkaları tarafından kanuni durumlarından dolayı kullanılıyor. Türkiye ve bölge gerçeğini görerek bu olaya yaklaşmak lazım. Her devletin olduğu gibi Türkiye'nin de bir güvenlik politikası ve kamuoyunun güvenliğini koruma görevi vardır. Güvenlik güçleri bu olaylarda kamuoyunun güvenliğini koruma görevini yerine getirmektedir" dedi.

UNICEF Türkiye Temsilcisi Reza Hossaini, daha sonra İnsan Hakları Derneği Adana Şubesi'ni ziyaret etti. Ziyaret, basına kapalı olarak gerçekleştirildi.
 

iha
Yayın Tarihi : 10 Mart 2009 Salı 14:35:47


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?