2
Mayıs
2024
Perşembe
ADANA

'Üretici kart' 200 bin çiftçiye ulaştı

Denizbank İşletme ve Tarım Bankacılığı Genel Müdür Yardımcısı Gökhan Ertürk, 2004'te çiftçilere yönelik uygulamaya koydukları 'Üretici Kart'ın 200 bin çiftçiye ulaştığını, amaçlarının tüm çiftçiyi 'Üretici Kart' sahibi yapmak olduğunu söyledi.

Ertürk, yaptığı açıklamada, çiftçilik ve hayvancılık alanlarına da tarımsal üretim kapsamında destek sağlamayı hedefleyen Denizbank'ın, bu anlayış çerçevesinde AB'ye üyelik sürecinde üretim süreçlerinin sağlıklı yapıya kavuşmasının ve işletmelerin modernizasyonun sağlanması amacıyla üreticiye kredi imkanı sunduğunu belirtti.

Türkiye'nin en önemli finans kuruluşlarından biri olan Denizbank'ın imza attığı en başarılı operasyonlardan birinin, Tarişbank'ı 2002'de TMSF'den tüm aktif ve pasifiyle satın alması olduğunu belirten Ertürk, Tarişbank'ın Ege Bölgesi'ndeki şube ağını, personelini, birikimini ve değerlerini koruyarak tarımı destekleme misyonu geliştirip yaygınlaştırarak sürdürme kararı alındığını söyledi.

Ertürk, "Ben bir bankacıyım. Ancak tarım sektörü hakkında bilgim yoktu. Tarişbank'ın satın alınmasıyla birlikte tarım sektörü hakkında bilgi edindik. Bu stratejik kararda Tarişbank'ın sektördeki liderlerden biri olmasının yanı sıra çok önemli bir bilgi birikimi ve tecrübeye sahip olması da önemli rol oynadı. Bu karar neticesinde bankamız tarım sektörünü bir büyüme alanı olarak belirlendiğini göstermiş ve 2003 yılından itibaren Ege Bölgesi üreticilerine tarım kredisi kullandırmaya başlamış ve bu tecrübeyle birlikte Türkiye genelinde 2004 yılından bu yana üreticiye kredi kullandırmaya başladı" dedi.

Ertürk, 2004 yılından bu yana üreticiye 803 milyon YTL kredi kullandırdıklarını bu rakam ile Türkiye'de Ziraat Bankası'ndan sonra çiftçiye en fazla kredi veren banka olduklarını vurguladı.

Üreticiye sağladıkları kredi kolaylığının başında 'Üretici Kart'ın geldiğine dikkati çeken Ertürk şunları kaydetti:

"Dünya'da ve Türkiye'de ilk ve tek olan 'Üretici Kart', üreticilerin tarımsal gereksinimlerine ve nakit akışlarına uygun olarak tarımsal işletme kredisi sağlamaktadır. Çiftçiye tanımlanan kredi limiti 'Üretici Kart'a yüklenmekte, çiftçi ihtiyaçlarını bu kartla gidermektedir. 'Üretici Kart', kredi kartından ayrılan birçok özelliğe sahiptir. Bunlardan en önemlisi 'Üretici Kart'ın yılda bir kez ödemeli olmasıdır. Bu ödeme vadesi de tamamen çiftçinin ürün desenine göre, yani hasatına göre belirlenmektedir."

Türkiye'de 4 yılda 200 bin çiftçinin 'Üretici Kart' aldığının, ancak amaçlarının çiftçilikle uğraşan herkese 'Üretici Kart' vermek olduğunun altını çizen Ertürk, "Üretici Kart ile tarım kredileri Denizbank Şubelerinden ve Denizbank ATM'lerinden nakit çekilerek veya şubelere gitmeye bile gerek kalmadan tarımsal faaliyetler için ihtiyaç duyulan mal ve hizmetler alınabilir. Denizbank anlaşmalı işyerlerinden alışveriş yaparak kullanılabilir. Denizbank, 'Üretici Kart' sahibi çiftçilerin adına ilgili kuruluşlarla anlaşma yapıyor, çiftçi 'Üretici Kart'ı ile bu işyerlerinden alışveriş yapıp, ödemesini belirlenen vade sonunda yapma imkanına sahip oluyor" diye konuştu.

Ertürk, 'Üretici Kart'a, kendi arazisinde veya kiralık arazide bitkisel üretim, seracılık ve hayvancılık yapan üreticilerin, çiftçilik belgeleri ve tapu belgeleri ile karta sahip olabileceklerini ve kartın sağladığı ayrıcalıklardan faydalanabileceklerini kaydetti.
Türkiye'de bu yıl ilk kez üreticilere yönelik olarak 15 Mayıs 30 Ağustos tarihleri arasında 'Tarım Şenliği' düzenlediklerini ve üretici ile bir araya geldiklerini belirten Ertürk, "Şenlik kapsamında Seda Sayan 8 konser verdi. Denizbank olarak biz 65 il, 813 ilçe ve 36 bin 669 köyde sosyal aktiviteler, eğitim seminerleri düzenledik. Üreticilere yönelik aktivitelerimiz ve kredi desteğimiz bundan sonraki yıllarda da devam edecek" şeklinde konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 25 Ağustos 2008 Pazartesi 11:41:23
Güncelleme :25 Ağustos 2008 Pazartesi 15:18:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?