29
Nisan
2024
Pazertesi
ADANA

Üretim durdu ama işçiler mesaide

TEKEL Adana Sigara Fabrikasının 400 işçisiyle 50 memurunun, 13 aydan beri üretim olmamasına karşın düzenli olarak fabrikaya gidip gelmeye devam ettiği, üretimsiz geçen mesainin fabrikaya maliyetinin aylık 3 milyon YTL olduğu bildirildi.

Tek Gıda-İş Sendikası Güney Anadolu Bölge Şube Başkanı Gürsel Diliçıkık, 2005 yılının son günlerinde üretimi durdurulan TEKEL Adana Sigara Fabrikasının üretimin durduğu yıl da dahil son 10 yılında kar ettiğini söyledi. Fabrikada çalışan 400 işçinin ve 50 memurun, üretim yapıldığı zamanlarda olduğu gibi her gün düzenli olarak fabrikaya geldiğini ve 9 saat fabrikada zaman geçirdiklerini anlatan Diliçıkık, mesai saatinin dolmasının ardından işçilerin, ertesi gün de aynı şekilde boş durarak mesai saatini dolduracakları yeni bir güne başlamak üzere evlerine döndüklerini ifade etti.

Çalışmamanın yarattığı boşluk ve bekleyiş nedeniyle işçilerin psikolojilerinin bozulduğunu belirten Diliçıkık, "İşçiler 'oturduğumuz yerden değil alnımızın teriyle çalışıp evimize helal lokma götürmek istiyoruz' diye TEKEL yönetimine, Özelleştirme İdaresine defalarca faks çekti, ancak tüm çabalar sonuçsuz kaldı" dedi.

Diliçıkık, çalışanların ücret ve ikramiyelerini de düzenli şekilde almayı sürdürdüklerini belirterek, "Fabrikanın ücret ve diğer giderlerle devlete aylık maliyeti 3 milyon YTL civarında. Makineler, işçiler ve ham madde hazır ama üretim başlamıyor. Bizden üretimin alınıp verildiği diğer fabrikalarda 24 saat üretim sürer, 2-3 vardiya ve fazla mesaiyle çalışılırken, Adana'da koca bir fabrika ve 450 kişi boş şekilde bekliyor" diye konuştu.

AA
Yayın Tarihi : 4 Şubat 2007 Pazar 13:10:47
Güncelleme :4 Şubat 2007 Pazar 13:22:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
erhan nazlier IP: 85.99.26.xxx Tarih : 5.02.2007 19:04:42
üncelikle mesaiarkadaşlarıma diyarbakırdan selamlarımı sunarım.bütün türkiye bunu bilsinki bizler nasılki vatanımıza can siper olmuş sak tekelimizede aynı şekilde cansiper olur ve tekel vatandır vatan asla ama asla satılmaz diyoruz,biz tekel camiası olarak üretiyoruz beyler dikatınızı çekmekte yarar var biz tüketmekten yana değil üretmekten yanayız bırakın ülkemizin bin bir zorluklarla kurulmuş güzelim fabrikalarımızı bizler çalıştıralım elin gavuru değil.adana ne ilk nede son olur asıl akan kanı yani imf ye olan borcumuzun karşılığında ülkemizimi güzden çıkartalımı. ne buna onların gücü nede yürekleri yeter.bugün tekeli satmak isteyenler size soruyorum 90 senede kurulan ve bu aşamaya gelen bir tekelde siz kurabilirmisiniz. değerli büyüklerim.