2
Mayıs
2024
Perşembe
ADANA

Usulüne uygun yapılar fay hattında da olsa yıkılmaz

Türkiye Belediyeler Birliği ve Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Aytaç
Durak, meslekten anlamayan, kötü niyetli müteahhitlerin yaptığı devlet binalarının, özel sektör binalarının gerisinde olduğunu söyledi.

Başkan Durak, ’’Türkiye’nin herhangi bir yerinde meydana gelen depremde en ağır hasarı okul, lojman, hastane gibi devlet binaları görüyor. Usulüne göre yapılan betonarme binalar, fay hattı üzerinde bile olsa yıkılmaz’’ dedi.

Beraberinde Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Hasan Gülşen olduğu halde PTT Evleri Mahallesi ’ndeki depremde ağır hasar gören devletin yaptığı binaların yıkımını denetleyen Başkan Durak, ’’27 Haziran 1998 yılındaki Adana depreminde hasar gören 240 konut için oturulamaz raporu verilmişti. Ancak Bayındırlık 6 yıldır bu binaları yıkmadı. Yeni çıkan Büyükşehir Belediyesi Kanunu, bize bu binaları yıkma İmkanı tanıdı .“ şek1inde konuştu.

DEVLET BİNALARI ÖZEL SEKTÖRÜN GERİSİNDE

Her deprem bölgesinde olduğu gibi en fazla hasarın devlet binalarında meydana geldiğinin altını çizen Başkan Durak, bunun sebebinin ’’ihale ve kontrol mevzuatından kaynaklandığım’’ vurguladı. Başkan Durak, konuyla ilgili şöyle konuştu; ’’Devlet binaları için açılan ihaleler, işinde ehil olmayanlara veriliyor. Binaları meslekten anlamayan kötü niyetli müteahhitler yapıyor ve devleti kazıklıyor. Bu kötü niyetli müteahhitlerin yaptığı devlet binaları depremde en çok hasar gören yerler oluyor. Devletin malına, milletin parasına yazık değil mi?

DEVLET 4 KATLI BINA YAPTI YIKILDI, BELEDİYEMIZIN YAPTIĞI 12 KATLI BİNADA ÇATLAK YOK

Bunun en basit kıyaslamasını burada yapabiliriz. Devlet binalarının hasar gördüğü bu alan PTT Evleri mahallesi. 4- 5 katlı binalar Adana depreminde bu hale geldi. Ama hemen bitişiğindeki mahallede belediyemiz tarafından yaptırılan 12-13 katlı Serinevler konutları var .Devletin yaptığı binalar ağır hasar görürken, belediyemizin yaptığı Serinevler’deki çok katlı betonarme binalarda tek bir çatlak bile yok.

Netice olarak, kim ne derse desin deprem bölgesi,. fay hattı hepsi bir yana, betonarme karkas binalar veriler dikkate alınarak yapılırsa kesinlikle yıkılmaz. Zemin emniyet karakteristikleri dikkate alınırsa, statik hesaplar verilere ve usulüne uygun yapılırsa, malzeme ve işçilikte kusur olmazsa binalar , fay hattı üzerinde bile olsa yıkılmaz.’’

BAŞBAKANLIK İLE 3 BİNE YAKIN TOPLU KONUT YAPTIRACAĞIZ

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın ’’Türkiye genelinde 100 bin konut yapacağız’’ kampanyası çerçevesinde, Seyhan ve Yüreğir’in değişik yerlerine toplu konut inşa edeceklerini belirten Başkan Durak, sözlerini şöyle tamamladı; ’’Bu bölge dahil, Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ), Büyükşehir Belediyesi, Seyhan ve Yüreğir İlçe Belediyeleriyle birlikte farklı yerlere 3 bine yakın toplu konut yaptıracağız. Bu toplu konutlar dar gelirli vatandaşlarımıza cazip ve uygun fiyatlarla verilecek.’’

Kenthaber
Yayın Tarihi : 5 Ekim 2004 Salı 10:19:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?