2
Mayıs
2024
Perşembe
ADANA

Uydu teknolojisi devrede

EKİM ALANLARININ TESPİTİ VE REKOLTE TAHMİNİNDE UYDU TEKNOLOJİSİ DEVREDE

Adana’da ekim alanlarının ve üretimi yapılan bitkilerin Tarım İl Müdürlüğü bünyesinde kurulan Uzaktan Algılama Birimi’nce uydu desteğiyle bilgisayar ortamında takip edildiği ve rekolte tahminlerinin yapılabildiği bildirildi.

Tarım İl Müdürlüğü’nü ziyaret eden Vali Atış, Adana’da üretimi yapılan bitkilerden pamuk, buğday, mısır, soya, ayçiçeği vb. tarla ürünlerinin ekim alanlarının parsel sınırı bazında tespit edilmesi ve rekolte tahminlerinin yapılarak yıldan yıla değişiminin izlenmesi amacıyla, kurulan Proje ve İstatistik Şube Müdürlüğü bünyesindeki Uzaktan Algılama birimi hakkında bilgi aldı.

Vali Atış’a, uzaktan algılama çalışmaları hakkında bir brifing veren Tarım İl Müdürlüğü yetkilileri, parsel bazlı tespit çalışmaları için gerekli kadastral verilerin ilgili müdürlüklerden temin edilerek, sayısallaştırma işlemlerine başlandığını, 2010 yılı Haziran ayında başlanılan sayısallaştırma çalışmalarının Çukurova, Sarıçam ve Ceyhan İlçelerine ait 97 köyde tamamlandığını, elde edilen yaklaşık sayısal değerlerin tapu kayıtları ile karşılaştırılması ve arazi parsel tanımlama veritabanı oluşturma çalışmaları halen devam ettiğini kaydetti.

Sarıçam İlçe Tarım Müdürlüğünün görev alanına giren köylerdeki üreticilerin beyanlarının ise müracaat aşamasında, Uzaktan Algılama teknikleri kullanılarak kontrol edildiği ve üretici beyanlarının yer gerçekliğine uygunluğunun sağlandığına dikkat çekildi. Üretici müracaatlarında sehven veya kasten oluşabilecek her türlü hata daha işlemin başında engellenebildiğine dikkat çeken yetkililer, gerek üreticilerin ve gerekse personelin zamanından tasarruf sağlandığını ve kırtasiye giderleri de en aza indirildiğini anlattı.

Yetkililer ayrıca il genelinde 2011 yılı üretim sezonu tarla ürünlerinin Uzaktan Algılama ile tespitinde kullanılacak uydu görüntüleri, algılama zaman takviminin belirlenerek, programlı görüntü kaydı yapılması için, İstanbul Teknik Üniversitesi Uydu Haberleşme ve Uzaktan Algılama Uygulama ve Araştırma Merkezine bildirildiğini kaydetti.

Ziyarette, vali yardımcıları Reşat Özdemir, Fikret Deniz, Seyhan İlçe Kaymakamı İsmail Hakkı Develi, Adana Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Muammer Çalışkan ve beraberindeki üst düzey kurum temsilcileri de hazır bulundu.

Vali Atış, brifing sonunda, İl Tarım Müdürlüğünce gerçekleştirilen çalışmalar ve Sarıçam İlçe Tarım Müdürlüğümüzde yapılan pilot uygulama konusundaki memnuniyetini belirterek, yürütülen çalışmaların en kısa sürede il genelinde uygulanması için talimat verdi.

EKİM ALANLARININ TESPİTİ VE REKOLTE TAHMİNİNDE UYDU TEKNOLOJİSİ DEVREDE
EKİM ALANLARININ TESPİTİ VE REKOLTE TAHMİNİNDE UYDU TEKNOLOJİSİ DEVREDE
İHA
Yayın Tarihi : 16 Şubat 2011 Çarşamba 16:44:05
Güncelleme :16 Şubat 2011 Çarşamba 17:43:37


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?