4
Mayıs
2024
Cumartesi
ADANA

'Uygulamayı destekliyoruz'

Tarım Bakanlığı tarafından uygulamaya konulan bitki koruma ürünlerinin reçeteli satış sisteminde, bazı ekonomik değere sahip ürünlerin hangi ilaçla korunacağının olmadığı, bu nedenle bu ürünlerin tehlike altında olduğu bildirildi.

Ziraat Mühendisleri Odası Adana Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Sedat Soykan, oda toplantı salonunda yaptığı basın toplantısında Tarım Bakanlığı tarafından 12 Şubat 2009 tarihinde yürürlüğe giren "Bitki koruma ürünlerinin reçeteli satışı" uygulamasını desteklediklerini ve bakanlığın yanında olduklarını söyledi.

Soykan, ziraat mühendisleri olarak, bitki koruma ürünlerinin doğru ve etkin bir biçimde kullanılmasıyla bir taraftan hastalık ve zararlıların olumsuz etkilerinin ortadan kaldırılacağını belirterek, "Böylece ürün verim ve kalitesinin korunması, diğer taraftan insan, bitki, hayvan ve çevre sağlığı üzerindeki risklerin yönetilmesi açısından zirai ilaçların reçeteli sistemle satılması çok önemlidir. Bunu satacak kişilerinde gerekli bilgi ve birikime sahip olmaları gerekir" dedi.

Reçete sisteminin gerekli olmasına karşın, Türkiye'de hayata geçen reçete sisteminin bir fizibilite çalışması yapılmadan hayata geçtiğini ileri süren Soykan şöyle devam etti:
"Bu sistem modern tarıma geçen dünyada mutlaka geçilmesi gereken bir sistemdir. Ancak bakanlık bunun alt yapı çalışmasını yapmadan reçeteli sisteme geçti. Bize göre önce pilot bölge uygulaması yapılmalı ve karşılaşılabilecek sorunlara çözüm aranması gerekirdi. Bunun aksine yönetmelik çok farklı üretim, fiziksel ve sosyo-ekonomik yapı gösteren tarımsal üretim alanlarında yani tüm Türkiye'de aynı anda yürürlüğe girmiştir."

Türkiye'de aynı anda yürürlüğe giren yönetmelikten dolayı ekonomik değeri olan nar, çilek, kanola, kışlık bazı sebzelerde teknik talimatlarda yer alan tavsiyeli bitki koruma ürünü içinde yer almadığı için reçeteli ilaç yazılmadığını vurgulayan Soykan, "Bölgemizde de ekonomik değere sahip olan ürünlerde hastalıkla karşılaşırsa reçeteli ilaç yazılamayacak. Örneğin, mısır, buğday, yer fıstığı gibi ürünlerde böceklerden ve kurtlardan dolayı hastalık olabiliyor. Ancak yeni çıkan yönetmeliğe göre bir bitki koruma ürünü veya bir mücadele yöntemi tavsiye edilecekse ilgili mevzuat, zirai mücadele teknik talimatlarına uygun olarak reçete düzenlenir denilmektedir.

Bu maddeden dolayı bazı ürünlere ilaç yazılamayacak. Üretici kendi kafasını göre gidip ilaç alırsa bunun da yönetmelikte suçu var. Yani nar, çilek, buğday, mısır gibi ürünler Allah'a emanet olacak" diye konuştu.
Bakanlığın yayınladığı yönetmelikte reçeteli zirai ilaçları bakanlığın, tarım il müdürlüğünün ve üniversitelerin bitki koruma bölümlerinde görevli kişiler tarafından verileceğinin duyurulduğunu anlatan Soykan, bakanlığın daha sonra ziraat mühendisleri odalarına kurs yetkisi verdiğini vurgulayarak, "Odalar kurs karşılığında mühendislere zirai ilaç reçetesi yazma yetkesi verecek" dedi.
 

iha
Yayın Tarihi : 12 Mart 2009 Perşembe 13:50:35


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?