4
Mayıs
2024
Cumartesi
ADANA

Vali Atış'tan 'köy' tepkisi!

Adana Valisi İlhan Atış, Adanalının kenti köy olarak görmesini doğru bulmadığını belirterek, "Geri kalmış mahalleler, her ülkede, her kentte var" dedi.

Vali Atış, yerel Akdeniz Televizyonu'nda Selahattin Sekin'in hazırlayıp sunduğu programda kente ilişkin soruları cevaplandırdı.

Atış, tartışmaları süren Adana Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimiyle ilgili olarak, "Bana göre seçim bitmiştir. Yargı kararlarını asla tartışmam. Haddim de değildir. Valilik ve emniyet güçleri olarak seçim sürecinin güven ve huzur içinde geçmesini sağladık. Diğer yetkiler Yüksek Seçim Kurulu’na ait. Konuyla ilgili Adana’da beni üzen beyanatlar olmuştur. Birbirlerinin gönlünü kırmışlarsa çıksınlar özür dilesinler" diye konuştu.

Adana’nın geriye gittiği düşüncelerine katılmadığını ifade eden Atış, “Adanalı kendisini büyük bir köy olarak görüyor. Böyle düşünenleri Isparta, Çankaya gibi yerlerde yaşamasını istiyorum ki; Adana’nın fevkaladesini görmesini istiyorum. Geri kalmış mahalleler, her ülkede, her kentte var. Adana’ya göç eden bütün vatandaşlar Adanalı olmaya başladığı takdirde, yaşam kalitesi sanayi, turizm ve eğitim alanlarında ilerleyeceğini düşünüyorum. Asıl problem Adana’ya göç eden mesleksiz vatandaşlar. Genç nüfusu meslekli ve eğitimli hale getirirsek Adana daha fazla kalkınacak. Adana’ya göç eden vatandaşları kültürel kaynaşma içerisinde bulunmaya teşvik etmeye çalışıyoruz” şeklinde konuştu.

Kaçak yapılaşmaya karşı olduğunu belirten Atış şöyle devam etti:

"Vatandaş kaçak yapıyı yaparken müdahale edilmiyor. Böylece zımni olarak devletin kendisine izin verdiğini sanıyor. Kaçak yapılar baştan engellenmiyor. Çare üretmekte başarısız kalındı. Çare üretmek samimi olmaktan geçer. Vicdanlı olmaktan geçer. Valilik olarak seçim sürecinde çok çalıştık. Birçoğunu engelledik. Haziran ayından itibaren Adana yöneticileri çözüm aramak zorunda olacak."
Adana’da turizmin geliştirilmesine yönelik çalışmalar içinde olduklarını kaydeden Atış, şöyle konuştu:

"Adana’da turizm az var; ya da çok var tartışması yapmıyorum. Adana turizmde yok. Ben daha yeniyim. Adana’da tespit ettiğimiz komisyonlarca geliştirilen projeler hayata geçirilecek. Megasus, Tepebağ, Misis Ayas ve Karataş gibi tarihi barındıran yerleşim alanların turizme kazandırmak için valilik olarak 4 trilyon bütçe ayırdık. Tepebağ 1-2 sene içinde restore edilip tarihi miras gün ışığına çıkarılacak. Karataş yolu valilik tarafından yapıldı. En geç 1 Temmuz’a kadar asfaltlanacak. Adanalılar artık yazın Mersin yerine Karataş ve Yumurtalık’ı tercih etmelidir. Adana’nın tanıtımı birden bire olmaz; ama başlamalıyız. Belediyelerle görüşüp tanıtım için bütçe ayıracağız. Adana’da 15-25 Nisan tarihleri arası portakal ve buna benzer Adana kültürüne uygun çeşitli festivaller yapılarak Adana’nın tanıtımına katkı konulabilir.“

Programda, Adana Havalimanı'nın taşınmasıyla ilgili soruları da yanıtlayan Atış, “Ben, havalimanı taşınacak veya taşınmayacak demedim. Sadece gelişecek dedim. Adana Havalimanı tartışmalarının seçimden sonra yapılmasından yanayım. Mersin’de bakılan arazinin uygun olmadığı ortaya çıktı” dedi.
Anne babalara, çocuklarına sahip çıkmaları çağrısında bulunan Vali Atış, özverili çalışmalar neticesinde, polise taş atan çocuklarda yüzde 80 azalma meydana geldiğini söyledi.

Atış, "Çünkü aileler ve devlet devreye girdi. Bin okul, 10 bin öğrenci ve 439 bin öğrencinin olduğu Adana’da 2008 yılında sadece 7 öğrenci olayı meydana gelmiştir. Bu olaylara önem verdiğimiz için böyle olmuştur. Bize göre 7 de çok. Keşke sıfır olsa. Kağıt toplayıcıları Adana’da ekmeğini alın teriyle kazanan insanlar. 158 kağıt toplayan çocuğu okula kazandırdık. Kağıt toplayıcıları ormanın yok olmasını engelliyor. Çocukları aşağılayan davranışta bulunanlar beni karşısında bulur. Emniyet birimi önümüzdeki hafta içinde çocukları bıçaktan uzaklaştırmak çalışma yapacak. Mümkün olduğunca çocuklarımıza sahip çıkarsak, sorunlar çözülecek. Kentimizde dilencileri istemiyorum. Cuma günleri bir ilçeden dilenmek için servis yapılıyor. Emniyete, kaymakamlara ve belediyelere talimat verdim. Adana’da dilenci istemiyorum. Sıcakların artmasıyla birlikte boğulma olaylarına karşın anne ve babaların daha dikkatli olmaları gerekir” dedi

İHA
Yayın Tarihi : 20 Mayıs 2009 Çarşamba 16:34:32


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?