4
Mayıs
2024
Cumartesi
ADANA

Vali konferansı neden terk etti?

Adana'da, Çukurova Üniversitesi'nde düzenlenen "Ülkemizde Toprak Anayı Hıçkırıklarla Ağlatanların Öyküsü" konferansına katılan Vali İlhan Atış, konuşmacıya tepki göstererek salonu terk etti.

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Akif Kansu Toplantı Salonu'nda Ziraat Mühendisleri Odası Adana Şubesi tarafından "Ülkemizde Toprak Anayı Hıçkırıklarla Ağlatanların Öyküsü" konulu konferans düzenlendi. Konferansa konuşmacı olarak Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Ürünleri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cemil Cangir katıldı.

Cangir konferansta, dünyada 2 milyon hektar arazinin bilinçsizce yok edildiğini belirterek, "1 santimetre toprak yaklaşık 600 yılda oluşuyor. Şubat ayında kiraz
ağaçları çiçek açmaya başladı. Bazı şeylerle kumar oynuyoruz. Dünya devletlerinin en çok üzerinde durduğu konuların başında arazi kullanımındaki yanlışlıklar geliyor. Türkiye'de bazı verimli tarım araziler yanlış tespitler sonucu sanayi alanlarına dönüştürülüyor" dedi.

Tekirdağ'ın Malkara ilçesinde 1997'de Organize Sanayi Bölgesi (OSB) kurulmasıyla ilgili çalışmalara değinen Cangir, "OSB'ye arazi tahsisi sırasında bizim ve köylülerin tüm çabalarına rağmen dekara 725-750 kilogram ürün alınabilen arazi, verimsiz diye bilirkişi tarafından onaylanarak OSB kurulmasına karar verildi" diye konuştu.

Bu konuşmanın üzerine Vali İlhan Atış, Prof. Cangir'e, "Sizin bahsettiğiniz yıllarda ben müfettişlik görevindeydim. Bu nedenle benim burada durmam doğru olmaz" diyerek salondan ayrıldı. Vali Atış'ın ayrılmasından sonra Cangir, "Bu tür durumlara alışkınım" diyerek konferansa devam etti.

Atış, daha sonra yaptığı açıklamada, konferansa isteyerek katıldığını ancak profesörün konuyu çok kişiselleştirdiğini belirterek, "Konferansa toprak konusunda bilgi almak için katıldım. Ancak konu çok kişiselleştirildi. Malkara'daki arazi tahsisi konusunu biliyorum. Resmi belgeler gösterilmeye başlandı. Konferansa katılırken global olarak toprakla ilgili bir konferans olduğunu düşünmüştüm ancak devletin resmi belgeleri gösterilince konunun özelliği kayboldu. İlgimi çekmediği için ve işim de olduğu için ayrıldım" diye konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 4 Şubat 2009 Çarşamba 17:16:45
Güncelleme :4 Şubat 2009 Çarşamba 17:26:56


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Remzi CANGÜVEN IP: 88.229.70.xxx Tarih : 5.02.2009 12:52:05

SAYIN VALİ; YANLIŞA  TAVIR  KOYMAK  ONURLU  BİR  DAVRANIŞ. ÇEVRE  KİRLİLİĞİNE  NEDEN  OLAN  VE  EVİMİZİN  GÜNEY CEPHESİNİ  KAPATAN, ARKA   DUVARLARI  SINIRA  BİTİŞİK  VE  BU  DUVARDAKİ PENCERELER  EVİMİZİN  İÇİNDEKİLERİ Nİ  GÖRÜYOR. AKÇATEKİR  BELEDİYE ENCÜMENİNİN  KAÇAK  YAPI  İLE  İLGİLİ  PARA  CEZASI  VE  YIKIM  KARARI   VAR. AKÇATEKİR  AKP'Lİ  BELEDİYE  BAŞKANI  HAKKINDA  "GÖREVİ KÖTÜYE KULLANMAK " SUÇUNDAN  ŞİKAYETÇİ OLDUĞUMUZDA ; MAHKEME  MUVAZAALI  İŞLEMLERLE  RANTIN ÜSTÜNLÜĞÜNE  KARAR  VEREREK  HUKUKUN  ÜSTÜNLÜĞÜ  AŞAĞILANDI.  İŞ MAKİNAM  YOKTU, TALEP ETTİM, TEMİN  EDEMEDİM   BAHANESİNE  İTİBAR EDİLDİ. YAPTIĞIM  TESBİTTE  AKÇATEKİR  BELEDİYESİNİN İ Ş  MAKİNESİ  İLE  İŞ MAKİNESİNİ  KULLANAN  OPERATÖRÜNÜN  OLDUĞUNU BELGELEDİM. MAHKEME  KARARI  İLE  İLGİLİ  SİZLERDEN  BİR  BEKLENTİM YOK. ANCAK; DEVLET  ORADA  ACİZ Mİ? DEĞİL Mİ? DİYE  MAKAMINIZA  DİLEKÇELER YAZDIMSADA  CEVAP  ALAMADIM. İMAR YASASINA HALEN MUHALEFET EDİLMEKTE,RANT  HALEN  KORUNMAKTADIR. KAMU KURUMLARINA  EMİR  VEREREK  MUVAZAALI  İŞLEMLERLE, ÇİRKİN OYUNLARIN,  RANTIN  VE  DÜŞÜLEN GÜLÜNÇ  DURUMLARIN  ORTADAN  KALDIRILMASINI ,HUKUKUN  ÜSTÜNLÜĞÜNÜN  GERİ  DÖNMESİNİ  ARZEDER VE  DİLERİM.  SAYGILARIMLA