2
Mayıs
2024
Perşembe
ADANA

Valilikten anız uyarısı!

Adana Valiliği, çevre ve doğaya ciddi zararlar veren anız yangınlarını önlemek için alınan tedbirlerin daha sıkı şekilde uygulanacağını bildirdi.

Valilik'ten yapılan yazılı açıklamada, son günlerde, özellikle il merkezinde görülen anız yangınlarından dolayı çevre kirliliğinin yaşandığı, sağlıksız bir ortamın meydana gelmesi nedeniyle vatandaşların bu durumdan rahatsız olduğunun gözlendiği belirtildi.

Anız yakılmasının yasak olduğu vurgulanan açıklamada, Valilik tarafından önceki yıllarda olduğu gibi bu yıl da Mahalli Çevre Kurulu kanalıyla birtakım önlemler içeren kararlar alındığı, özellikle Çevre ve Orman Bakanlığı'nın 1 Kasım 2005 tarih ve 2006/23 sayılı genelgesi gereğince anızların, kuru otlarla kaplı yol kenarlarının ve boş alanların yakılmasının yasaklandığı anımsatıldı. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Ek tedbir olarak Valiliğimizce hazırlanan 23 Mayıs 2008 tarih ve 743 sayılı genelgede, özellikle Mayıs ayından itibaren görülen anız yangınlarının çevreye ve doğaya ciddi zararlar verdiği, muhtarlar ve ilgili kamu görevlilerinin de anız yangınlarından sorumlu olduğu, anız yakma olaylarını duyduğu halde bunu idari ve adli makamlara duyurmayan muhtar ve kamu görevlileri hakkında Türk Ceza Kanunu'nun 235. maddesine göre yasal işlem yapılacağı, ayrıca tarlanın maliki veya zilyedi olan kişilerce anız yangınını önlemek için tüm tedbirlerin alınması gerektiği, alınan tedbirlere rağmen yangın çıkması durumunda jandarma, itfaiye ve muhtarlıklara bildirimde bulunulması ve yangını söndürmek için gerekli girişimde bulunmaları, aksi takdirde ilgili yasal hükümler gereğince hapis ve para cezası uygulanacağı hususu ilçe kaymakamları aracılığıyla tüm muhtarlıklara bildirilmiştir. Alınan bu önlemler neticesinde ve yasal çerçeve içerisinde anız yangınlarına neden olan kişi ya da kişilere gerekli yasal müeyyideler uygulanmakta olup, çevre ve doğaya ciddi zararlar veren anız yangınlarını önlemek için alınan tedbirler daha sıkı şekilde uygulanacaktır."

İHA
Yayın Tarihi : 9 Eylül 2008 Salı 17:12:19


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?