29
Nisan
2024
Pazertesi
ADANA

Vatandaş kime güvensin?

Yangınlar kadar ormana zarar verdiği söylenen kıl keçisinin azaltılması için proje başlatıldı. Vatandaşlara, keçilerini satmaları için çeşitli vaatlerde bulunuldu. Ancak verilen sözler tutulmayınca köylüler mağdur oldu. Şimdi onlar işsiz kalmaktan dolayı şikâyetçi... 

Çevre ve Orman Bakanlığı'nın keçi yerine önerdiği koyunculuk, arıcılık ve defne ekimi projeleri hayata geçirilemedi. Devlete güvenerek elindeki keçiyi satan köylü ortada kaldı. Sadece Adana'nın Çatalan havzasındaki köylerde 90 bin keçinin 70 bini satılınca vatandaş vaktini kahvehanelerde geçirmeye başladı. Meclis'te soru önergesine konu olan mağduriyete çözüm isteyen köylüler, "Tek gelir kaynağımız keçiydi. Onu da sattık boşta kaldık." diyor.

Kıl keçisinin ormanlara yangından daha fazla zarar verdiği gerekçesiyle 2005 yılında başlatılan 'ver keçiyi al koyunu' projesi sözde kaldı. Keçisini elden çıkaran köylüye sunulan biberiye, defne, keçiboynuzu gibi ürünlerin dikiminde çalışma imkanı yetmedi. Mandıra keçiciliği, arıcılık, koyun gibi alternatif hayvancılık destekleri ise birkaç aileyle sınırlı tutuldu.

Ömerli köyünde aileler bin 500 keçiyi ellerinden çıkardı. Karşılığında koyun isteyen köylülere bir yıl sonra veririz denildi. Süre dolmasına rağmen koyunlar verilmedi. Orman İşletme Müdürlüğü'nden iki sene önce gelen yazıya uyarak vatandaşların keçilerini değerinin altında sattığını belirten Ömerli Köyü Muhtarı Fikret Yazgan, "Vatandaş keçisini sattıktan sonra herhangi bir yatırım yapılmadı. Geçimini idame ettirebileceği proje geliştirilmedi. Keçisini satan işsiz güçsüz kaldı." diyor. Yetkililerin sürekli 'keçiyi satan köylüye sahip çıkacağız' sözü verdiğini hatırlatan Yazgan, son olarak Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı'na koyunculuk ve süt ineği için kredi başvurusunda bulunduklarını, oradan da olumsuz cevap aldıklarını söylüyor.

Nuhlu köyünde de 5 aile toplam bin keçisini satmış. İki yıl vadeyle tüccara verilen keçilerin parasını alamayan köylülerden 5 çocuk babası Veysel Ünlü "90 keçi vardı, hepsini sattım. Şimdi 20 dönüm araziyi işleyerek eve bakmaya çalışıyorum." diyor. Ünlü, parası olmadığı için kahvehaneye dahi gidemediğini ifade ediyor. İki oğlunun askerde olduğunu söyleyen Ünlü, "100 keçim olduğunda 50 oğlağı oluyordu. Bunun ikisini satınca 10 günlük harçlığımız çıkıyordu. Çocuklara rahat para gönderiyordum." diye konuşuyor.

Keçisini satan köylünün yoksullaştığını söyleyen Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Aytaç Durak da bir sene öncesine kadar en düşük 200 YTL'ye satılan keçinin şimdi 100 YTL'ye alıcı bulamadığını ifade ediyor. Durak'a göre vatandaşların keçi mağduriyetlerinin bitmesi için hükümet politikası uygulanmalı. Başkan Durak, yangınlarla mücadele için 200 milyon YTL harcayan Orman Bakanlığı'nın keçisini satan vatandaşların istihdamına da bu kadar kaynak ayırmasını istiyor.

CHP'li vekil, soru önergesi verdi

Konu hakkında soru önergesi veren CHP Burdur Milletvekili Ramazan Kerim Özkan da kendi seçim bölgesinde keçi sayısının yüzde 65 oranında azaldığını; ancak geçimini bu hayvandan sağlayanların işsiz kaldığını söylüyor. Keçi etinin yüksek arz sebebiyle 15 YTL'den 6 YTL'ye gerilediğini aktaran Özkan, "Düşük faizli kredi vererek bu insanlara yeni geçim kaynakları sunmamız aciliyet taşıyor." diye konuştu. Türkiye'de toplam 6 milyon kıl keçisi bulunuyor. Çevre ve Orman Bakanlığı 2012 yılına kadar bu sayıyı kademeli olarak azaltmayı planlıyor. Kırsal alanda kıl keçisi yerine koyun, süt ineği ve saane türü keçi yetiştiriciliği teşvik edilecek.

Zaman
Yayın Tarihi : 14 Aralık 2007 Cuma 17:23:26


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?