5
Mayıs
2024
Pazar
ADANA

Vatandaş otobüsleri doldurdu, yankesiciye gün doğdu

Adana’da özel halk otobüsleri ile dolmuşlara yapılan zamların ardından halkın büyükşehir belediye otobüslerine yönelmesi sıkıntıya neden oldu.

Vatandaşlar, belediyenin soruna araç takviyesi yaparak çözüm bulmasını isterken, Adana Büyükşehir Belediyesi Otobüs İşletme Müdürü Remzi Tuncel, "Mevcut sorunu çözmek için otobüs sayımızı artıramıyoruz. İmkanımız yok. Ancak yeni 20 otobüs geldiği zaman kısmi rahatlama olabilir" dedi.

Ulaştırma Koordinasyon Merkezi’nin (UKOME) talep üzerine özel halk otobüsleri ile dolmuşlarda yolcu taşıma ücretlerini 750 bin liradan 900 bin liraya çıkarmasıyla, Belkart’la 300 bin liraya yolcu taşıyan Büyükşehir Belediyesi Otobüsleri’ndeki yoğunluk had safhaya yükseldi. Özellikle sabah ve akşam saatlerinde işe gidiş ve dönüş sıkıntısı yaşayan vatandaşlar, belediye otobüslerinde izdihama yol açarken, hemen her gün yaşanan hırsızlık ve yankesicilik olayları da arttı.

Vatandaşlar, özel halk otobüsü ve dolmuşa göre üçte bir fiyatla yolculuk etmek uğruna belediye otobüslerine hücum ederken, Büyükşehir Belediyesi’nin de soruna araç takviyesi yaparak çözüm bulmasını istiyorlar.Özellikle Adana’nın merkez Yüreğir İlçesi’nde oturan vatandaşlar, bölgeye verilen otobüslerin azlığından yakınarak, "Başkanımız Aytaç Durak, ilçemize daha fazla otobüs göndersin. Bu şekilde yolculuk etmek işkenceden farksız" dedi.

Adana Büyükşehir Belediyesi Otobüs İşletme Müdürü Remzi Tuncel ise, özel halk otobüsü ve dolmuşlara UKOME kararıyla yapılan zamlardan sonra üçte bir fiyatına yolcu taşıyan belediye otobüslerindeki yoğunluğun da yüzde 30 oranında artarak günlük 105 bin yolcu sayısının 140 bine ulaştığını bildirdi. Büyükşehir belediyesine ait şu anda 139 otobüs bulunmasına rağmen, bunun 10 adetini periyodik bakım-tamir için, 2 adetini asansörlü olduğu için özürlüler, 6 adetini de vilayet, kolordu, sivil toplum örgütleri ve vatandaşların cenaze hizmetlerine ayırdıklarını belirten Tuncel, "Mevcut sorunu çözmek için otobüs sayımızı artıramıyoruz. İmkanımız yok. Ancak yeni 20 otobüs geldiği zaman kısmi rahatlama olabilir. Bu otobüsler beldeler için alınıyor ama bir kısmını şehir içinde değerlendirebiliriz. Çok sıkışık hatlarda kullanabiliriz. Veya çok zayıf olan hatlarımız var, oralara takviye yapabiliriz" diye konuştu.

Belediye otobüslerinde taşınan her yolcunun ortalama maliyetinin 650 bin lira olduğunu, kendilerinin de ortalama bir yolcudan 350 bin lira kazandıklarına işaret eden Tuncel, "Şu anda belediye otobüsleri zararına çalışıyor. Ama bu sosyal belediyecilik anlayışının bir sonucudur. Bazı belediyeler burs, bazıları giyecek, bazıları yiyecek veriyor. Biz de büyükşehir belediyesi olarak ekmek ve otobüste indirim yaparak yoksul kitlelere sosyal yardım yapmış oluyoruz. Bunun ölçüsü ne olur bilemiyoruz, ama uzun süre bu şekilde götürmek mümkün değil. İlerleyen aylarda mecbur kalınırsa zam yapılabilir" diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 24 Nisan 2005 Pazar 16:06:20
Güncelleme :26 Nisan 2005 Salı 12:19:44


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?