5
Mayıs
2024
Pazar
ADANA

Vatikan temsilcisi, Durak'tan yardım istedi

Vatikan’ın Anadolu ve havarisindeki Katolik Kiliselerin Temsilcisi Episkopos Prof. Dr. Luigi Padovese, Türkiye Belediyeler Birliği ve Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Aytaç Durak’tan yardım istedi.

Prof. Dr. Padovese, "Sayın Başkan Adana’daki Bebekli Kilise çevresindeki arazinin tapusuna sahip kişiler, bizden yüksek miktarda kira bedeli istiyor. Kiliseye giremiyoruz. Lütfen bize yardımcı olun" dediler.

Beraberinde Adana Bebekli Kilise Rahibi Roberto Newinski ile Mersin Katolik Kilisesi Rahibi Roberto Ferrari ile birlikte Başkan Durak’ı ziyaret eden Prof. Dr. Luigi Padovese, 40 yıl önce belediye tarafından kabul edilen bir plan değişikliğinden sonra, Bebekli Kilise çevresinde koruma alanı içerisinde olması gereken 400 metrekarelik arazinin zengin bir ailenin eline geçtiğini söyledi.

Araziyi eline geçiren kişilerle anlaşma yoluna gittiklerini ancak, bir türlü sonuca ulaşamadıklarını anlatan Episkopos Prof. Dr. Luigi Padovese, konuyla ilgili şunları söyledi:

"Anlaşma zemini bulamadığımız gibi, bir de tapulu arazi üzerinden giriş-çıkış yapan cemaat için ecrimisil davası açarak çok yüksek bir bedel talep ettiler. Kilisemizin dört tarafındaki arazi başkasının tapulu malı olunca, giriş-çıkış için para ödemek durumundayız. Başkasının tapusuna saygı göstermek zorundayız ancak, bir kültür varlığının böylesine kuşatılmış olmasını da anlayamıyoruz. Bize ancak, sizin yardımcı olabileceğini söylediler. Sayın Başkanım lütfen bize yardımcı olun."

DURAK’TAN YARDIM SÖZÜ

Türk tarihinde hangi inanca yönelmiş olursa olsun, devletin herkese eşit mesafede olduğunu ve laik bir ülkede insanların inancından dolayı sıkıntıya sokulamayacağının altını çizen Başkan Durak, "Esas olan hukuki konumdur. Uyum yasaları diye nitelenen son düzenlemeler kapsamında kültür varlıkları ve ibadethaneler için bazı kriterler kabul edildi. Konuyu ilgili arkadaşlarıma inceleteceğim. Sorunun kısa zamanda ve anlaşma ile çözüleceğine inanıyorum. Bu konuda sizlere, her türlü yardıma hazır olduğumu ifade ediyorum." 

Durak’ın bu sözleri üzerine rahat bir nefes alan Adana Bebekli Kilise Rahibi Roberto Newinski, "Cemaatimiz gerçekten çok sıkıntıda. Ecrimisille istenilen parayı vermemiz mümkün değil. Mecbur kaldık, Sayın Başkan sizden yardım istedik. Endişeli gelmiştik ancak umutlu gidiyoruz" şeklinde konuştu.

Kenthaber
Yayın Tarihi : 22 Nisan 2005 Cuma 15:02:40
Güncelleme :22 Nisan 2005 Cuma 15:09:26


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?