4
Mayıs
2024
Cumartesi
ADANA

Vekilden sendikalara destek

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili Hulusi Güvel, 1 Mayıs'ın işçi bayramı ve tatil ilan edilmesinin olumlu bir gelişme olduğunu ancak işçilerin ve halkın bu bayramı hangi koşullarda kutlayacaklarının da önemli olduğunu söyledi.

Güvel, yaptığı açıklamada, Türkiye'de işçilerin ve halkın geçmiş yıllarda 1 Mayıs'ı kutlarken güvenlik güçlerinin yaşattığı vahşeti andıran görüntülerden kurtulması gerektiğini ifade etti. 2008 yılında işçilerin Taksim Meydanı'nda kutlama isteklerinin ortada bir girişim dahi olmadan polisin aşırı güç kullanmasıyla bastırılması ve bu esnada çıkan görüntülerin kamu vicdanında derin yaralar açtığını söyleyen Güvel, "Demokratik taleplerin bu şekilde baskılanması 21. yüzyıl Türkiye'sine yakışmamaktadır" dedi.

Bu bayramın Taksim'de kutlanması için işçi sendikalarının haklı bir ısrarı olduğunu savunan Güvel, şunları söyledi:
"Taksim Meydanı'nın kutlamalara açılması ülkemizin yasaksız, özgür ve demokratik bir ülke olması yolunda önemli bir adım olacaktır. Bu konuda kaygı duymanın ya da korkuya kapılmanın bir anlamı yoktur. Sendikalarımız ve halkımız demokratik olgunluğa sahiptir. 12 Eylül zihniyetinden kalan bu ve benzeri yasakçı zihniyetin aşılması gerekliliği ortadadır. 1 Mayıs'ın İşçi Bayramı ve resmi tatil ilan edilmesi işçilerimize, emekçilerimize bahşedilen bir lütuf değil, işçi ve emekçilerimizin doğal haklarıdır. Eğer bunu bir hak olarak algılamazsak demokratikleşme ve sosyal barış anlamında önemli bir fırsatı kaçırmış oluruz. Bu hakkın kullanımı konusunda merkezi yönetimin, valiliklerin ve güvenlik güçlerinin esnek davranması, bu bayramın Taksim Meydanı dahil tüm yurtta barış içinde, coşkuyla kutlanması açısından önemlidir. Geçtiğimiz yıllarda yaşanan utanç verici şiddet görüntülerinden uzak, polisimizle işçimizle, emekçimizle halkımızın tüm kesimleriyle barış içinde bir bayram yaşamak istiyoruz. Bu bütün halkımızın
dileğidir. Dünyada 130'dan fazla ülkede bu gün barış içinde kutlanmaktadır. Bizim ülkemizde böyle orantısız güç kullanımıyla, baskıyla, halkımızın zihnine kazınan şiddet görüntüleriyle kutlanmaya çalışılması utanç vericidir. Bu yıl umuyoruz ki, hiçbir gerginlik olmadan, demokrasi kültürü içinde bu bayram Taksim Meydanı dahil her yerde adına yakışır biçimde bayram olarak kutlanacaktır. Hükümetin bu konuda soğukkanlı, demokratik haklara saygılı, özgürlükçü davranacağını düşünmek istiyoruz. Haklardan ve hakların kullanımından korkmak, bunlara şiddetle yanıt vermek 21. yüzyıl Türkiye'sinde kabul edilecek bir durum değildir."
 

iha
Yayın Tarihi : 19 Nisan 2009 Pazar 13:25:24


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?