4
Mayıs
2024
Cumartesi
ADANA

Velilere karne uyarısı!

Adana İl Milli Eğitim Müdürü Abdulgafur Büyükfırat, "Karnesinde başarısız notları olan çocuklarınızı tehdit ederek, korkutarak ve hatta döverek cezalandırma yöntemini asla seçmeyin. Bu, ileride kötü sonuçlar doğurabilir" dedi.

Büyükfırat, yaptığı açıklamada, bir eğitim-öğretim yılının daha sonuna gelindiğini belirterek, "Bu süre içerisinde bizlere teslim ettiğiniz çocuklarınızın temel bilgi, beceri, tutum ve alışkanlıklar kazanması kendisine, sizlere ve topluma daha yararlı olmaları için çaba harcadık. Günümüzde bir çocuğu yetiştirmenin çok zor olduğunu sizlerde taktir edersiniz. Buna rağmen bugün ve gelecekte, her koşulda öğrencilerimizin sağlıklı, mutlu ve başarılı yetişmeleri için sizler kadar sorumlu ve duyarlı olmaya özen gösterdik. Bu nedenle okullarımızın kapanmasına yakın bu günlerde ,öğrencilerimizin sağlıklı gelişimi için bazı fikirleri sizlerle paylaşmanın yararlı olacağına inanıyoruz" diye konuştu.

Karnesinde kırık notu olan çocuklara anne-babaların davranışlarının çok önemli olduğuna dikkat çeken Büyükfırat şunları kaydetti:

"Karne dönemleri, evlerde küskünlüklerin, mutsuzlukların değil, mutlulukların yaşandığı dönemler olmalıdır. Elbette ki, çocuklarımızın başaramadığı ders ya da dersler olabilir. Önemli olan, başarılı olma konusunda gösterecekleri kararlılıktır. Bunun için de başarısızlığın nedenlerini, öğrenci, öğretmen ve velilerimizin hep birlikte sorgulaması gerekir."

Karnesinde kırık not olan çocukların velileri tarafından kesinlikle dövülmemesi gerektiğini vurgulayan Büyükfırat, "Özellikle çocuklarımızın başarısızlığı karşısında göstereceğimiz, yanlış tutumlar ilgisizlik, olayları aşırı abartma, çocukta kendine saygı ve kendine güveni de tehlikeye sokabilmektedir. Bu ise farklı gelişim dönemindeki çocuk ve gençlerde, beklenmedik davranışların sergilenmesine yol açmaktadır. Anne baba tepkileri ya da içinde bulundukları bu olumsuz duygular nedeniyle çocuk ve gençler zaman zaman medyadan da izlediğimiz üzücü sonuçlara yol açan davranışlar sergilemektedirler. Sizlerden, karnelerinde başarısız notlar var diye çocuğunuzu tehdit ederek, korkutarak, eleştirerek dahası döverek cezalandırma yoluna asla gitmemenizi, başarısız ve tembel olarak etiketlememenizi istiyoruz. Bu şekilde çocuk kendini tembel ve başarısız olarak kabul eder ve başarılı olmak için çaba göstermez" dedi.

"ÇOCUĞUNUZU BAŞKALARIYLA KIYASLAMAYIN"

Büyükfırat, velilerin yaptığı en büyük yanlışlardan birinin de çocuğunu başkalarıyla kıyaslaması olduğunun altını çizerek şöyle devam etti:

"Çocuğunuzu başkaları ile kıyaslamayın. Çünkü her çocuğun kişiliği, yetenekleri ve özellikleri farklıdır. Kıyaslayarak ve aşağılayarak başarıyı artıramazsınız. Karne her şey değildir. Karnedeki notlar değişebilir. Ancak çocuğunuzun kişiliğinde açılabilecek yaralar, onun tüm hayatını olumsuz etkileyebilir. Onun için çocuğunuza daha duyarlı bir şekilde yaklaşın. Çocuklarımızı üzüntü ve karamsarlığa iten asıl nedenin karneler değil, sosyal çevrenin hoşgörüsüzlüğü olduğunu, özellikle hatırlatmak istiyoruz.Onları cezalandırmak, hayata küstürmek, kendilerine olan güvenlerini sarsmak yerine, başarısızlıklarında, anne, baba ve çocuklarımızın eğitimiyle ilgili herkesin kendilerini de sorgulamalarını bekliyoruz.. Her zaman söylediğimiz gibi hiçbir karne çocuklarımızdan değerli değildir. Çocuklarımızın başarısızlık nedenlerini hoşgörü, sevgi ve sabırla paylaşıp değerlendirdiğinizde notlar da düzelecektir. Sizlerden anlayışlı olmanızı, kırık notlar nedeniyle çocuklarınızı örseleyici, kırıcı davranışlardan kaçınmanızı
bekliyoruz. Çocuklarımızla yeterince ilgileniyor muyuz, öğretmenleri ve okullarıyla iletişim kuruyor muyuz, çocuklarımızın gününü geçirdiği yerleri merak ediyor muyuz? Bu sorulara verilecek olumlu yanıt, öğrenci başarısını da beraberinde getirecektir."

Çocuğun karnesiyle ilgili değerlendirme yaparken duyguların çocuğun kişiliğine saldırmadan net şekilde anlatılması gerektiğini vurgulayan Büyükfırat, "Çocuğunuzu suçlamayın, isim ve lakap takmayın, tehdit etmeyin, eleştirmeyin ve emir vermeyin. Bağırma, dövme, cezalandırma ve benzeri davranışlardan kaçının. Çocuğunuzun duygularını konuşun, ona ders çalışma yöntemleri ile ilgili seçme şansı verin. Çocuğunuz başarılı olsa da olmasa da sizlerin yakın ilgisine muhtaçtır. Ailesinden güç alan öğrencinin başarısızlığını yenmesi çok daha kolay olacaktır. Karne dönemleri bunun için büyük fırsattır. Sizlerin karneyi değerlendirirken takınacağı tavır çocuğunuzun daha sonraki başarısına direkt olarak yansıyacaktır. Yine karnenin, yalnızca çocukların okuldaki başarılarını gösteren bir araç değil, aynı zamanda ailelerin çocuklarıyla ilgilenme düzeyini ortaya koyan bir unsur olarak görmekteyiz. Her çocuğun güzel yapabildiği en az bir ders, sergilediği en az güzel bir davranış vardır. Çocukların eksikliklerini
görmek yerine onların özelliklerini görmek gerekir. Karneyi fırsat bilerek çocuklarla konuşulabilir, dinlenme, eğlenme, gezme ve çalışmayı da içeren bir tatil planı yapabilirsiniz" diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 11 Haziran 2009 Perşembe 14:45:24


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?