4
Mayıs
2024
Cumartesi
ADANA

Vergi beyannameleri toplantısı

Adana Vergi Dairesi Başkanlığı, Adana Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği’nde (Adana ESOB) düzenlenen toplantıda, esnaf odası başkan ve genel sekreterlerini "Basit Usul Vergi Beyannameleri" konusunda bilgilendirdi. 

ESOB Eğitim ve Hizmet Binası Ahi Evran Toplantı Salonu’nda yapılan toplantıya; Adana Vergi Dairesi Başkanlığı Gelir İdaresi Grup Müdürü Yakup Kemal Şeker, Birlik Başkanı Kazım Barışık, Birlik Başkan Vekilleri Mustafa Avşar ve Aydın Hür ile Birlik Yönetimi Kurulu üyeleri, Birliğe bağlı esnaf odası başkan ve genel sekreterleri katıldı. 

Toplantının açış konuşmasını yapan Birlik Başkanı Kazım Barışık, 2008 Yılı Vergi Beyan Dönemi öncesi, Adana Vergi Dairesi Başkanlığı’ndan esnafları bilgilendirmek amacıyla talep edilen toplantının yararlı olacağını söyledi. 

Toplantıya katılan oda başkan ve genel sekreterlerinin, üyelerinin haklarını korumak adına talep ve dileklerini dile getirmelerini isteyen Barışık, “Dinimizde bile ’istişare ediniz’ diyor. Makul ve mantıklı taleplerle gelirsek, çözüm bulmak kolaylaşır. Aksi halde toplantının da anlamı kalmaz. Dost, dosta güzel dert anlatır, dost dostun derdini güzel dinlermiş. Bize bu hizmeti sunan devletimize sonsuz teşekkürlerimizi sunarız. Devletsiz hiçbir millet yoktur. Siyasiler gelir geçer, baki olan devlettir. Demokrasinin güzelliği buradadır. Vergisiz hiçbir devlet yaşayamaz. Bizler, devlete olan inancımızı, sevgimizi, saygımızı, muhabbetimizi her zaman koruyacak, her zaman yanında olacağız” dedi.

BASİT USULE TABİ 18 BİN ESNAF VAR 

Vergi Dairesi Başkanlığı Gelir İdaresi Grup Müdürü Yakup Kemal Şeker de, basit usule tabi mükelleflerle ilgili beyan döneminin Şubat ayında başlayacak olması nedeniyle ESOB Başkanı Barışık’a böyle bir toplantı talebinde bulunduklarını, kabul gördükleri için de teşekkür ettiklerini belirtirken, oda başkanlarının sorularını da cevaplayacaklarını söyledi. 

Esnaflara, geçen yıl gerçekleşen beyanlarla ilgili özet bilgi de veren Şeker, Adana genelinde 18 bin basit usule tabi mükellef bulunduğunu, bunların yüzde 87’sinin beyannamesini verirken, 38.6 milyon YTL gelir beyan edip, 5.8 milyon YTL de vergi ödediklerini söyledi. 17 bin mükellefin ödediği verginin kişi başına oranlandığında 323 YTL, asgari ücretli çalışanın ise 570 YTL vergi ödediğine dikkat çeken Şeker, “Bunları, mukayese olması açısından açıklıyoruz. Beyan noktasında, bir miktar gönüllü, bir miktar da zorunlu olarak yazılması noktasında idare ile mükelleflerimiz, esnaf odalarımız arasında farklı görüşler oluyor. Fakat, biz olayın gerçek mahiyeti ile ilgileniyoruz. Var olan bir şeyi istiyoruz. Eğer mükellefimiz gerçekten kazanmışsa onunla ilgili beyanda bulunsun, ona isabet eden oranda vergi ödesin. Yoksa kazanılmamış bir kazancın vergisini talep etme hakkını kendimizde görmüyoruz” diye konuştu. 

Toplantının son bölümünde esnaf odası başkanları basit usulde fiş ya da fatura kesilmesi, toplu taşımacıların yaz aylarında yaşadığı gelir kaybı ve düşük matrah, fırınlara yazılan cezalar, 189 Ali Maliye hattının karşılık vermemesi gibi sorunlarını dile getirdiler. Grup Müdürü Şeker de, makul ve mantıklı getirilen her türlü talebin değerlendirilerek gereken düzeltmelerin yapılacağını ifade etti.

iha
Yayın Tarihi : 23 Ocak 2009 Cuma 10:18:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?