2
Mayıs
2024
Perşembe
ADANA

Vergi borcu bilgilendirme toplantısı

Adana Vergi Dairesi Başkanı Serdar Aksoy, mükelleflerin 28 Kasım 2008 tarihine kadar vergi dairelerine başvurmaları halinde, toplam vergi borçlarının, 18 ay süreyle ve yıllık yüzde 3 tecil faizi uygulanarak taksitlendirileceğini bildirdi.

Adana Vergi Dairesi Başkanı Aksoy, vergi borçlarındaki ödeme kolaylıklarıyla ilgili getirilen yenilikleri anlatmak üzere esnaflarla bir toplantı yaptı.

Adana ESOB Eğitim ve Hizmet Binası'ndaki toplantıya; Vergi Dairesi Başkanı Aksoy'un yanı sıra grup müdürleri İbrahim Kumluca, Kemal Şeker, Tahsin Atlı, Diğer Vergiler Müdürü Hüseyin Güzel, Ziyapaşa Vergi Dairesi Müdürü Mansur Aladağ, Yüreğir Vergi Dairesi Müdürü Kamil Kurt, Seyhan Vergi Dairesi Müdürü Emin Çil, Çukurova Vergi Dairesi Müdürü Ömer Kılıç, 5 Ocak Vergi Dairesi Müdürü Veysel Yurt katıldı.

Adana ESOB Başkanı Kazım Barışık ile Başkan Vekili Aydın Hür ve birliğe bağlı esnaf odalarının başkanları, yönetim kurulu üyeleri ve genel sekreterlerin hazır bulunduğu toplantı, saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başladı.

Birlik Başkanı Barışık, açılış konuşmasında vergi dairelerine borcu bulunan tüm esnafların, devletin sağladığı 18 ay süreli ve düşük faizli taksitlendirme imkanından mutlaka yararlanmasını isterken, "Bizler, esnafa hizmet için göreve getirildik. Birlik ve oda başkanları, temsil ettikleri esnafa hizmet için vardır. Bu toplantıyı da üyelerimize yararlı olmak için birliğimizde düzenledik. Amacımız, esnafımıza sahip çıkmak ve sorunlarının çözümüne katkı sağlamaktır. Hepimiz görevimizin gereğini yaparsak, esnafımız da devletimiz de kazançlı çıkar" dedi.

Vergi Dairesi Başkanı Aksoy da, yoğun katılımın sağlandığı böyle bir toplantı fırsatını kendilerine sağladığı için Birlik Başkanı Barışık'a teşekkür ederken, Maliye Bakanlığı'nın son günlerde mükelleflerin yaşadığı ödeme zorluklarını göz önüne alarak yeni bir düzenlemeye gittiğini, ancak bunun "vergi affı" değil, vergi borçlarına ödeme kolaylığı getirilmesi olduğunu söyledi.

1 Eylül 2008 tarihi itibariyle vadesi geldiği halde vergi borçlarını 30 Ekim 2008 tarihine kadar ödeyememiş mükelleflere ödemede kolaylık sağlamak ve kamu alacaklarının bir an önce Hazine'ye intikalini temin etmek amacıyla düzenlenen bu uygulamadan yararlanacak mükelleflerin 28 Kasım 2008 tarihine kadar bağlı bulundukları vergi dairelerine yazılı olarak başvurmalarını da isteyen Aksoy, toplam borçların ilk taksidinin Aralık 2008'de başlamak üzere 18 ay süreyle ve yıllık yüzde 3 tecil faizi uygulanarak taksitlendirileceğini ifade etti.

Aksoy, "Düzenleme kapsamında tecil ve taksitlendirilen borçlara uygulanacak faiz oranında önemli bir azaltma yapılmış ve faiz oranları yıllık yüzde 3 olarak belirlenmiştir. Bu uygulamadan, vade tarihi 1 Eylül 2008 tarihinden önce olan, vergi dairelerine ödenmesi gereken her türlü vergi, resim, harç, fon, paylar, vergi cezası, para cezası, gecikme faizi, gecikme zammı gibi tüm amme alacaklarından borçlu olan mükellefler yararlanacaktır" diye konuştu.

Türkiye'nin bugünkü şartlarda, dünya ile entegre bir ülke hale geldiğini, ekonomisinin de AB üyesi ülkeler arasında 6. büyüklüğe, dünya ekonomisi ile kıyaslandığında da 17. büyük ekonomiye sahip olduğuna işaret eden Aksoy, "Tabii bu gelişmelere paralel olarak gerek teknolojik gelişmeler, gerekse eskiden bugüne mukayese edildiğinde çok büyük farklılıklar olduğunu görüyoruz. Yaklaşık 2 senedir dünyada çok büyük gelişmeler yaşanmaktadır. Sermaye ve para piyasaları iç içe geçmiştir. Para, sermaye piyasalarında, ülkeler arasındaki dövizlerdeki gelişmeler bizleri doğrudan etkilemektedir. En son gelişmelerde de tabii ki, dünyadaki gelişmelere paralel olarak ülkemizde de dalgalanmalar olmakta. Ancak özelikle 2001 krizi sonrası Gelir İdaresi Başkanlığımız kurulmadan önce ekonomi anlamında önemli müesseseler kurulmuştur. Bunlar arasında Bankalar Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK), Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) var. Bunlar disiplini getirdi ve ülkemizi olumsuz etkilenmelerden korudu" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 6 Kasım 2008 Perşembe 09:49:14
Güncelleme :6 Kasım 2008 Perşembe 09:54:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?