3
Mayıs
2024
Cuma
ADANA

VOB'un işlem hacmi 2 kat arttı

Vadeli İşlemler ve Opsiyon Borsası'nın (VOB) 2008 yılı işlem hacminin, 2 kat artışla 200 milyar YTL'ye yükseldiği bildirildi.

VOB Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, yaptığı açıklamada, VOB'un işlem hacminin, şu an itibarı ile 197 milyar YTL olduğunu, bunun sene sonunda 200 milyar YTL'yi geçmesini beklediklerini ifade etti. Kestelli, işlem hacminin, geçen yıla oranla 2 kat arttığını belirtti.

Kuruldukları ilk yıl ile ikinci yıl arasında da işlem hacminin 6 kat arttığını hatırlatan Kestelli, "Bu yılki artış yüzde 100 olarak gerçekleşti. Böyle katlayarak gidiyoruz, ki çok sınırlı kontrat sayısıyla oluyor bu. Şimdi yeni kontratlarımız piyasaya çıkarsa, bu 2 kat artışın 3-4 kata çıkacağını umuyorum. Yeter ki çıksın. Şu anda aktif olan kontratlar 4 tane" dedi.

İMKB'nin VOB'un büyümesini engellediğini savunan Kestelli, şunları söyledi:
"Aslında İMKB bizim ortağımız. Yüzde 18 ortağımız. Ama onlar da vadeli işlem yapmak istiyorlar. Burada bir vadeli işlem varken, onlar da birden bire 'Biz de yapacağız' diye çıktılar. Öyle bir girişimleri var. Ne kadar anlamlı, tartışılır. Burası vadeli işlem için kurulmuş bir borsa iken, üstelik ortağısınız, 'Biz de kuracağız' diye çıktılar. Oysa ki onlar kendilerine, İMKB'ye yeni ürünler geliştirecek ürünler yapsalar. İki borsa arasında sinerji olmalı ve farklı davranılmalı diye düşünüyorum.
Vazgeçmeleri konusunda kendileri bilirler, ama olması gereken de o diye düşünüyorum."

Küresel krizin etkilerinin görülmesiyle birlikte, VOB'da döviz kontratlarının işlem hacminde artış olduğunu vurgulayan Kestelli, "Keşke VOB'u reel sektöre çok öncesinden tanıtabilme fırsatımız olsaydı. Çok daha katkısı olacaktı, faydası olacaktı, belki birçok firma batmayacaktı, döviz yüzünden batanlar için söylüyorum. İşlem hacminde kriz süreciyle birlikte sanıyorum yüzde 10-15 artış oldu" diye konuştu.

2009 yılı beklentilerine de değinen Kestelli, "İMKB'yle sorunlu olan konumuz çözülürse işlem hacmimizin 3 kat artmasını bekliyoruz. Eğer onlar olursa, olacağını varsayıyoruz hazırız biz. Piyasada Sermaye Piyasası Kurulu'na (SPK) yolladık. Eksiklerimiz vardı, tamamladık. SPK'nın da onaylayacağını bekliyoruz, çünkü onaylamaması için neden yok" ifadelerini kullandı.

VOB'da işlem gören pamuk vadeli işlem sözleşmesinin likiditesinin artırılması ve daha fazla yatırımcının piyasaya çekilmesi amacıyla pamuk sözleşmesinde piyasa yapıcılığı sistemine geçileceğini kaydeden Kestelli, "Piyasa yapıcılığı uygulamasıyla, pamuk vadeli işlem sözleşmesinde borsamız işlem sisteminde her zaman alıcı ve satıcı bulunması hedeflenmektedir. Bu durumda, oluşan vadeli fiyatlar spot piyasalar için de referans oluşturacak ve spot piyasa işlem hacmini artırıcı etki yapacaktır. Pamuk sözleşmesi ile başlayacak olan piyasa yapıcılığı sisteminin 'Altın' ve 'TL/Euro' vadeli işlem sözleşmeleri için de uygulanması planlanmaktadır. Bununla birlikte ilk aşamada döviz ve pamuk sözleşmeleri için olmak üzere fiziki teslimat uygulamasına geçilmesi çalışmaları da devam etmektedir. VOB olarak piyasalarımızda sıkıntısı çekilen yeni enstrümanlardan opsiyon sözleşmelerinin işleme açılması yönünde yazılım firmaları ile yapmakta olduğumuz görüşmeler son derece hızlı bir şekilde ilerlemektedir. Çok büyük bir aksilik olmadığı takdirde, 2009 yılı sonu itibariyle projemizi sonuçlandırmayı ve böylece opsiyon sözleşmelerinin işleme açılmasını planlıyoruz" şeklinde konuştu.

VOB'un vergi avantajıyla ilgili girişimlerinin de sürdüğünü belirten Kestelli, "Girişimlerimiz sonuçlanmadı, ama olumlu sonuçlanacağını umuyoruz. Maliye Bakanlığı ile görüşmeler sürüyor. Bu avantajın işlem hacmini artıracağını düşünüyoruz" dedi.

iha
Yayın Tarihi : 14 Aralık 2008 Pazar 11:10:28


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?