29
Nisan
2024
Pazertesi
ADANA

Ya ÖSS ya evlilik

Adana'da, Öğrenci Seçme Sınavı'nı (ÖSS) kazanamaması durumunda evlendirileceği iddia edilen arkadaşı 25 yaşındaki Esma Atlıhan'ın yerine sınava girmek isterken yakalanan Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Bilgisayar Mühendisliği Bölümü mezunu 24 yaşındaki Zerrin Yiğitalp ile Atlıhan hakkında 7'şer yıl 6'şar ay hapis cezası istemiyle dava açıldı.


Bilgisayar mühendisi Zerrin Yiğitalp, 18 Haziran 2006'da yapılan ÖSS'ye Özel Bilkent Üniversitesi Mimarlık Fakültesi İç Mimarlık Bölümü hazırlık sınıfında öğrenim gören arkadaşı Esma Atlıhan'ın yerine sınava girmek istedi. 2000 Evler İlköğretim Okulu'nda sınav görevlilerince nüfus cüzdanıyla sınav giriş belgesinin karşılaştırılması sonucu başkasının yerine sınava girdiği tespit edilen Yiğitalp, gözaltına alındı. Yiğitalp ve yerine sınava girmek istediği Atlıhan, sevk edildikleri adliyede tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.

Soruşturmayı bir yılı aşkın süredir yürüten Cumhuriyet Savcısı, üniversiteli Yiğitalp ile Atlıhan hakkında ‘resmi belgede sahtecilik, atılı suça iştirak, görevli memura kimliği hakkında yalan beyanda bulunmak’ suçlarından dava açtı. Savcı, önümüzdeki aylarda Adana 13'üncü Asliye Ceza Mahkemesi'nde yargılanmaya başlayacak olan Yiğitalp ve Atlıhan hakkında 7'şer yıl 6'şar ay hapis cezası istedi.

YA ÖSS YA EVLİLİK
Yerine sınava girdiği Atlıhan'ı önce tanımadığını söyleyen daha sonra Atlıhan ile yüzleştirildiklerinde arkadaş oldukları ortaya çıkan ODTÜ'lü Yiğitalp, polisteki ilk ifadesinde, “ODTÜ'de öğrenci olan Zafer Çetin bana Bilkent hazırlıkta okuyan Şanlıurfalı bir kızın İngilizce derslerinde başarılı olamadığı için geçen yıl sınıfta kaldığını, bu yıl da sınıfı geçme şansının olmadığını, sınıfta kaldığı zaman ailesinin kendisini Şanlıurfa'ya götürüp evlendirmesinin söz konusu olduğunu söyledi. Kızın okumak istediğini, yeni bir fakülte kazanabilmesi için yerine ÖSS'ye girip giremeyeceğimi sordu. 4 bin YTL karşılığında sınava girmeye karar verdim. Sınav kağıtlarını da Adana'da Mehmet adında biri bana teslim etti. Geçen yıl da aynı kızın yerine sınava girmem için teklif edilmişti. Kabul etmemiştim. Borcum olduğu için bu kez girmek istedim” dedi.

SON İFADE: HATIR İÇİN
Bilkent'li Esma Atlıhan'ın yerine Yiğitalp'i sınava girdirdiğini itiraf edip, “Bilkent'te okurken Zerrin Yiğitalp'le tanışmıştım. İngilizcem iyi olmadığı için geçen yıl hazırlıkta kalmıştım. Bu yıl da durumum kötüydü. Sohbet sırasında okuldan atılacağımı, başka bir okul kazanamazsam, ailemin beni okutmayarak Şanlıurfa'ya götürüp evlendirebileceğinden söz ettim. Zerrin, benim yerime sınava girebileceğini söyledi. Ben de kabul ettim” demesi üzerine Yiğitalp ifadesini değiştirerek, “Esma'nın üniversiteye devam etmesi için hatır için yerine sınava girdim” demişti.

Neşet KARADAĞ/DHA
Yayın Tarihi : 11 Eylül 2007 Salı 15:13:06
Güncelleme :11 Eylül 2007 Salı 15:19:52


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?