2
Mayıs
2024
Perşembe
ADANA

Yağmur bal üreticilerini umutlandırdı

Küresel ısınmadan dolayı Türkiye'nin bal üretiminin geçen yıl 75 bin tondan 42 bin tona gerilediği, son yağışların bu yıl için arıcıları umutlandırdığı bildirildi.

Arı Yetiştiricileri Birliği Adana Şube Başkanı Ahmet Turan Otlu, yaptığı açıklamada, Türkiye genelinde ve Çukurova'da da etkili olan son yağışların bal üreticilerini sevindirdiğini söyledi.

Otlu, geçtiğimiz yıl yaşanan kuraklıktan dolayı arıcılık sektöründe verim kaybının olduğunu belirterek, "Türkiye'nin yıllık 75 bin ton civarında bal üretim kapasitesi var. Kuraklıktan dolayı geçen yıl 42 bin tonluk bir üretim gerçekleşti. Yüzde 45'e yaklaşan verim kaybı oldu. 2006 ve 2007 yıllarında arıcılar önceki yıllarda aldıkları balları alamadılar" dedi.

Otlu, bu sezon da üretimde bir miktar düşüş olacağını ifade ederek, "Ege Bölgesi'nde özellikle de Türkiye'nin çam balı üretiminin yüzde 75'ini karşılayan Muğla'da arıcılık kuraklık nedeniyle olumsuz etkilendi. Ancak, son günlerde etkili olan yağışlar bal üreticilerini sevindirdi. Özellikle yaylalık alanlarda üretim yapan balcılar 2008 sezonundan umutlu" diye konuştu.

Diğer taraftan, Türkiye'nin arı sayısı bakımından Çin'den sonra dünya ikincisi olmasına karşın, bal üretiminde dünyada yıllara göre 4 veya 5. sıralarda yerini aldığına dikkat çeken Otlu, şöyle devam etti:

"Bal üreticisine gerekli destekler sağlanmıyor. Oysa ki bu sektör kırsal alanda yaşayan topraksız ve sermayesi olmayan insanların işsizliğine çare olan bir sektördür. Zor şartlarda çalışarak didinerek geçimlerini sağlarlar, zaman zaman da dış satım nedeniyle ülkemize döviz kazandırırlar. Ülkemizde üretilen ballar da dünya ülkelerinde üretilen ballardan kıymetlidir ve Avrupa'da rağbet görmektedir. Buna karşın mali gücü zayıf olan bal üreticileri yeterince desteklenmiyor. Uyanık tüccarlar bu fedakar insanların emekleriyle, ürünleriyle hep oynamışlardır hala da oynamaktadırlar. Marketlerdeki bal fiyatları bizim sattığımız fiyatın 4-5 katıdır. Dolayısıyla bilgi birikimi ve donanımla dünya ile rekabet etme gücüne ulaşan bal üreticilerine desteklerin artırılmasında yarar görüyoruz.

Gerek ana arı desteği ve gerekse de süzme bal desteği 2008 yılı üretim sezonu için kaldırılarak kovan başına 5 YTL gibi komik bir destek haline dönüştürüldü. Bal fiyatları daha yeni gerçek fiyatını bulmuşken, arıcı da önünü yeni görmeye başlamışken, bu desteklerin kaldırılması arıcıyı üzdü, hüsrana uğrattı. Önerimiz, yeni arıcılar üretilmemeli, mevcutlar desteklenmelidir. Süzme bal desteği ve ana arı desteği iyi kontroller neticesinde tekrar verilmelidir. İl ve ilçelerdeki komisyon kararları kaldırılmalı, arıcılar gittiği bölgeyi kendileri tespit ederek, istedikleri yerlere rahatça girebilmeleri sağlanmalıdır."

.
Yayın Tarihi : 17 Mayıs 2008 Cumartesi 09:59:25


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?