2
Mayıs
2024
Perşembe
ADANA

Yağmur üreticinin yüzünü güldürdü

Adana'da 3 gün boyunca süren yağmur, buğday ve mısır üreticilerinin yüzünü güldürdü. Bu yağmurun, buğday ve mısır rekoltesini yükseltmesinin beklendiği bildirildi.

Pazar, pazartesi ve salı günleri Adana'da metre kareye 25.4 kilogram yağış düşerken, yağmur, buğday ve mısır üreticilerinin yüzünü güldürdü. Yağış sayesinde buğdaydaki kardeşleme ve kök salınımının güçlendiği, önümüzdeki ay da yeterli oranda yağış düşmesi halinde buğday ve mısırda verimin artacağı belirtildi. Seyhan Ziraat Odası Başkanı Süleyman Girmen, erkenci üretimin yapıldığı Çukurova'da son günlerde etkili olan sağanak yağışın buğdayın ve mısırın gelişimine önemli fayda sağladığını söyledi.

Yağışın buğday ve mısır bitkisinin gelişimine yönelik isabetli bir dönemde etkili olduğunu belirten Girmen, "Bu yıl yağışlar buğday ve mısırın istediği şekilde gidiyor. Mart ayında da geçen yıldan çok yağmur yağdı. Nisan ayına da yağmurlu başladık. Hava raporları hafta sonuna kadar yağmur olacağını gösteriyor. Yağmur bu şekilde devam ederse buğday ve mısırdaki verimlilik artacak" dedi.

Geçen yıl yaşanan kuraklığın Türkiye ve dünyada buğday üretimini önemli oranda düşürdüğüne dikkat çeken Girmen, şunları kaydetti:
"2006 yılında 264 bin 730 hektar alana ekilen buğdaydan 1 milyon 264 bin ton rekolte elde edilirken, geçen yıl 260 bin 50 hektar alana ekilen buğdaydan 1 milyon 165 bin ton rekolte elde edildi. Mısırda ise 2006 yılında 151 bin 555 hektar alandan 1 milyon 667 bin ton rekolte elde edilirken, geçen yıl 135 bin 880 hektar alana ekilen mısırdan 1 milyon 423 bin ton rekolte elde edildi. Mısırda kuraklık nedeniyle hem ekim alanları daraldı hem de rekolte düştü. Ancak bu yıl yağışların böyle gitmesi durumunda rekoltede artış bekliyoruz. Buğdayda ise ekim alanları hemen hemen aynı olmasına rağmen kuraklık nedeniyle rekoltede düşüş yaşandı. Ancak bu yıl artış bekliyoruz."

Bu yıl ciddi bir sıkıntı beklemediklerini, Çukurova'ya bereket yağdığını vurgulayan Girmen, "Geçtiğimiz sezon kuraklık nedeniyle Çukurova'nın kuzey kesimlerinde yüzde 30-40'lara varan bir rekolte düşüşü olmuştu. Şu an Adana buğdayı yüzde 80 kendini kurtarmış durumda. Türkiye genelinde de özellikle İç Anadolu'da söz konusu kayıp yüzde 60-70'lere dayanmıştı. Ülke genelindeki tablo da iyi görünüyor" diye konuştu.

Son birkaç gündür etkili olan yağışların buğdaydaki kardeşleme ve kök salınımını güçlendirdiğini kaydeden Girmen, yağışların buğday ve mısırın dışında başta narenciye olmak üzere yaş sebze ve meyve gruplarına da fayda getirdiğini belirtti.

İHA
Yayın Tarihi : 2 Nisan 2008 Çarşamba 12:17:40


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?