4
Mayıs
2024
Cumartesi
ADANA

Yangın sezonu hazırlıkları başladı

Adana Orman Bölge Müdürlüğü orman yangınları ile mücadelede tedbirlerini almaya ve gücünü artırmaya devam ediyor.

Adana Orman İşletme Müdürlüğüne bağlı Sarıçam Orman İşletme Şefliği Yangın İlk Müdahale Merkezinde yapılan “yangınla mücadelede görev alacak işçilere, Koruma Şube Müdürü Kazım Tatlı, Orman Mühendisi Alaattin Sinan ve Makine Mühendisi Ali Kiper tarafından işçi sağlığı ve koruyucu malzeme kullanımı, arazözler üzerinde yer alan ekip ve ekipmanların tanıtımı ve kullanımı” konularında eğitim verildi.

Eğitimde işçilere, arazözlerin orman yangınlarında en büyük silahları olduğunu söyleyen Koruma Şube Müdürü Kazım Tatlı, "Bu silahımızı yüzde 100 verimli kullanmak için eğitimlerimizi daha da sıklaştıracağız. Bu yıl özellikle önceki yıllarda sadece düşük basınçlı su ile kullandığımız köpük bu sezon itibariyle hem düşük hem de yüksek basınçlı su ile birlikte kullanacağız. Köpük kullanımı ile suyun söndürme gücünün 8-10 kat birden arttığı bilimsel olarak kanıtlanmıştır. İşçilerin can güvenliği ve sağlığı her şeyden önce geldiğinden önceliğimiz bu olmalı ve bu yönde her türlü tedbiri almalıyız" dedi.

Eğitimde ekiplere arazözler detaylı olarak tanıtılırken, farklı arazi şartlarında harekat kabiliyetleri, arazözlere su takviyesi, hangi hortumların nerelerde ve nasıl kullanılacağı gibi konular detaylı bir şekilde ve uygulamalı olarak gösterildi.
Orman Bölge Müdürü Seyfettin Yılmaz da, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, Akdeniz iklim kuşağında yer alan ülkemizde her yıl orman yangınları sonucu binlerce hektar orman alanının zarar gördüğünü belirterek, sorumluluk sahalarındaki 906 bin 380 hektar orman alanının 339 bin 730 hektarının orman yangınları açısından hassas olan kızılçam ormanı olduğunu söyledi.

Orman yangınları ile mücadelede her yıl olduğu gibi bu yılda tedbirlerini en üst seviyede aldıklarını kaydeden Yılmaz, yangın sezonuna 57 yangın ilk müdahale ekibi, 675 yangın işçisi ile 56 arazöz, 5 mobil su tankı, 9 dozer, 6 greyder, 3 treyler, 60 adet devriye ve yangın gözetlemede kullanılan motosikletin 1 Mayıs'ta göreve başlayacağını, sezona 1 helikopter ile 47 adet yangın gözetleme kulesi ve 15 haberleşme merkezi ile hazır olduklarını söyledi.
 

İHA
Yayın Tarihi : 29 Nisan 2009 Çarşamba 11:43:20


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?