4
Mayıs
2024
Cumartesi
ADANA

Yanlış adet bilgisi psikolojiyi bozuyor

Uzmanlar, genç kızların adet dönemi hakkında yanlış ya da eksik bilgilendirilmesinin ileride kalıcı psikolojik sorunlara yol açacağı uyarısında bulundu.

Acıbadem Adana Hastanesi'nden Psikiyatri Uzmanı Dr. Levent Soylu, kadınların gelecekte iş ve sosyal yaşamlarında adet sendromunun bedelini, insanlarla çatışarak, kavga ederek, öfke patlamalarıyla geçirmelerini önlemede ergenlikte verilen eğitimin büyük önem taşıdığını söyledi. Adet dönemiyle ilgili eğitim gençlere anne ve okulları tarafından verilmesi gerektiğini ifade eden Soylu, çocuklarda tüylenmenin ve göğüslerin büyümeye başladığı dönemden hemen sonra bu eğitimin verilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Annelerin, adeti bir "hastalık" ve "kirlilik" olarak anlatmasının son derece yanlış olduğunu, bunun ilerde çocuğun zihninde yanlış pekiştirilmelere yol açabileceğini söyleyen Soylu, "Çocuk bu eğitimi genellikle arkadaş çevresinden edinirken sadece yüzde 1'lik bir kısım aile ve doktor yardımı alıyor" dedi.

İlk adetin birçok genç kızda şaşkınlık, korku ve utanç oluşturduğuna dikkat çeken Soylu, anne ve çevrenin tutum ya da eğitiminin kızın hem adet sürecine, hem de kendi cinsiyetine bakışını etkilediğini anlattı. Hemen her ay adetten önceki hafta içinde ortaya çıkan, depresif ruh hali, sıkıntı, umutsuzluk, hassaslık, öfke artışı, çevreyle çatışma eğilimi, beklenmedik ağlamalar, aşırı uyku ya da uykusuzluk, iştah artışı ve ilgisizlik gibi belirtileri yaşayanların oranının yüzde 80, bu durumu okul, iş ya da toplumsal uyumları engelleyecek düzeyde yaşayanların oranının ise yüzde 10 olduğunu kaydeden Soylu, "Doğru beslenme, spor, yeterli uyku ve meditasyon-gevşeme teknikleri gibi genel sağlık önlemleri kişinin her ay sağlam bir psikolojik zeminle bu sürece girmesine yardımcı olur" diye konuştu.

Adet dönemindeki kadınların yaklaşık yüzde 10'unun gündelik yaşamlarını bozacak kadar ağır psikolojik sorunlar yaşadığını söyleyen Soylu, bu tür sorunların ana kaynağının küçüklükte alınan eğitimin, yanlış olmasına bağlayarak, "Bu eğitimi çocuklarına vermeden önce anneler de adet dersine çalışmalı" şeklinde konuştu.
 

İHA
Yayın Tarihi : 29 Haziran 2009 Pazartesi 15:46:01


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?